Spara pengar genom att strunta i de allra mest namnkunniga programmen. Det är faktiskt inte nödvändigt att lägga en enda krona utöver vad Windows kostar på program. Och vi talar inte om piratkopiering – utan om freeware.

Techworld tipsar om 99 användbara gratisprogram i 33 olika kategorier. I vår betygskala är 100 maxpoängen.

» Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier

Denna gång riktar vi oss till dig som ofta hämtar program, dokument och annat material från olika webbplatser. Tre användbara verktyg snabbar upp nedladdningarna. Testa dem gärna på gratisprogrammen i denna serie.

I nästa kapitel hjälper vi dig att ladda upp filer via ftp-protokollet.

Både höjer och sänker


Det är inte nödvändigt att börja om från början efter en av misstag, eller på grund av tekniskt missöde, avbruten nedladdning från webben. Free Download Manager låter dig fortsätta där avbrottet skedde.

Free Download Manager ger full kontroll över filhämtningen. Utöver omstart efter avbrott kan nedladdning pausas och återupptas helt enligt önskemål. Schemaläggning är ett annat alternativ. Förutom att återuppta avbrutna nedladdningar är det möjligt att automatisera och påskynda nedladdning.

Den som vill ha hem sina filer fortast möjligt väljer kommunikationsläget tät trafik. Genom att splittra stora filer i flera delar och starta flera överföringssessioner minskar väntetiden vid datorskärmen.

Detta program kan faktiskt även sänka nedladdningshastigheten. Ska du samtidigt surfa och skicka e-post – och vill göra det utan hastighetsförlust – går det definiera en bandbreddsspärr för nedladdningen.

Free Download Managers installationsfil är cirka 5,3 megabyte stort. Förutom http, https och ftp går det att ladda ner i Bittorrentprotokollet.

Programmet finns på en lång rad språk. Hit hör svenska. Och javisst, utseendet på skärmen kan förändras med skins.

Högre hastighet


Fresh Download är ytterligare en bot mot långsamma filhemtagningar. Främsta fördelen är att programmet öppnar flera anslutningar, upp till åtta stycken, mot den server som önskad fil finns på. En så bred pipa ger påtagliga prestandavinster.

Avbrutna nedladdningar kan återupptas och det går bra att schemalägga hämtning. Filarkiv packade i zip-format kan efter hemtagning extraheras utan att man behöver lämna programmet. Till skillnad från Free Download Manager hanteras dock inte torrentfiler.

Detta 2,1 megabyte stora ”turboaggregat” integrerar sig väl med webbklienter som Firefox, Internet Explorer och Opera. För att kunna hämta och använda programmet krävs att du lämnar ifrån dig din e-postadress till upphovsmännen på Fresh Devices, vilket alla inte uppskattar.

Full kontroll


Användare av Firefox och Internet Explorer gör rätt i att komplettera sina webbklienter med Download Express. Programmet är litet och går snabbt att både hämta och installera. Inga krångliga inställningar behöver göras, det är bara att starta om webbklienten.

Denna accelerator öppnar flera anslutningar mot servern, vilket snabbar upp filhämtning, samtidigt som överblicken över nedladdningarna förbättras. Precis som i de konkurrerande programmen är det möjligt att återuppta avbrutna filöverföringar.

Avancerade funktioner som schemaläggning och sortering av inkomna filer saknas. Betalversionen är däremot utrustad med finesser som till exempel automatisk avstängning av datorn efter avklarad nedladdning.

Download Express fungerar under Windows 95 och senare. Meta Products tillåter fri användning enbart i icke-kommersiell verksamhet, det vill säga enbart för bruk hemma, i föreningsliv och utbildning.

» Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier