Spara pengar genom att strunta i de allra mest namnkunniga programmen. Det är faktiskt inte nödvändigt att lägga en enda krona utöver vad Windows kostar på program. Och vi talar inte om piratkopiering – utan om freeware.

Techworld tipsar om 99 användbara gratisprogram i 33 olika kategorier. I vår betygskala är 100 maxpoängen.

» Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier

Denna gång kikar vi på ftp-klienter som används vid exempelvis uppdatering av webbplatser. Hämtar du filer oftare än laddar upp? Kika i så fall på de tre program som presenterades i förra kapitlet. De gör nedladdning effektivare.

Ordning i kön


Coreftp LE är finessrikt och samtidigt minnessnålt. Trots det funktionsmässiga djupet tar det bara sekunder efter installationen att komma igång med sin första filöverföring. Drag-och-släpp underlättar användningen. För den som har Internet Explorer 5.5 eller senare integrerar programmet sig med webbklienten.

Tekniker som ssl, tls, ssh/sftp och secureftp stöds. Köhanteringen fungerar fint. Det är enkelt att stoppa och starta överföringar. Listan över ftp-sajter, Site manager, hjälper dig att administrera inloggningsuppgifter som användarnamn och lösenord.

Utseendemässigt påminner denna 3,3 megabyte stora ftp-klient om konkurrenten Wsftp, med lokal dators filstruktur i vänster fönster och fjärrdatorn till höger. Det är på gott och ont eftersom klassikern klassikern Wsftp ser allt annat än modernt ut.

Plus för att lättversionen är gratis att använda för såväl privat som kommersiellt bruk. Betalande användare får i Coreftp Pro mervärden som kryptering och schemalagd ftp-överföring.

En eldig plugg


Användare av Firefox har ett givet ftp-val i Fireftp som integrerar sig mycket fint med webbklienten. Programmet installerar sig som ett menyval under Verktyg.

Att överföra en fil är inte svårare än att dra den från ett fönster till det andra. Klienten hanterar flera konton utan problem och håller reda på adresser, lösenord och alla de andra kommunikationsinställningarna för vart och ett av dem.

Firefpt är bara 135 kilobyte till omfånget. Programmet, som finns på över 20 språk, bjuder inte på högsta hastighet. För den som bara då och då behöver en ftp-klient är detta ändå ett bra val med tanke på enkelheten vid användning.

Det går inte att flytta filer som är större än 4 gigabyte – om nu det skulle vara ett problem. Denna begränsning lär bero på Firefox snarare än Fireftp. Programmet trivs inte så bra med Vista.

Notera att det även finns ett fristående ftp-program med samma namn. Det kommer från företaget Perception och distribueras som shareware med möjlighet till provkörning innan betalning. Även om detta Firefoxtillägg sprids fritt uppskattar konstruktören Mime Čuvalos en lite donation till sitt barnprojekt.

Ålderdomligt alternativ


Freeftp, som utvecklats av Brandyware Software, klarar grundläggande filöverföring. Drag och släpp samt möjligheten att granska urklipp hör till finesserna. Stöder protokollen ftp, http och https.

Även om det inte är något som helst fel på funktionen känns programmet onekligen ålderdomligt. Om det faktum att Freeftp skrevs redan år 2000 skvallrar bland annat det faktum bildskärmsupplösningen 800 x 600 punkter fungerar bäst. Idag har ju de flesta övergett det grafikläget för 1 204 x 768 eller fler punkter – alternativt något bredskärmsformat.

Programmet har faktiskt svenska menyer och det fungerar under 32-bitars Windowsversioner fram till och med XP. Efter installationen krävs omstart av datorn. Den insprängda reklamen för Brandywares grafikprogram är rätt diskret.

» Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier