Techworld tipsar om 99 användbara gratisprogram i 33 olika kategorier. I vår betygskala är 100 maxpoängen. Denna gång tipsar vi dig om tre program som skapar pdf-filer av dina dokument.

» Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier

Adobes pdf-format har stigit fram som en defactostandard för distribution av dokument på nätet. Läsprogram för en lång rad operativsystem gör pdf-formatet sant gränsöverskridande.

Adobe bjuder på läsaren Acrobat, men den som vill skapa egna dokument i detta format måste betala för sig. Eller läsa vidare nedan där tre gratisalternativ presenteras.

Ett prima verktyg


För den som bara då och då behöver skapa pdf-dokument är Primopdf från Activepdf det mest självklara alternativet. Programmet installerar sig som en skrivardrivrutin i Windows. Gör för säkerhets skull en omstart av systemet efter installationen.

Att generera en pdf-fil är inte svårare än att välja detta program som skrivare och i nästa steg tala om i vilken mapp det färdiga dokumentet ska placeras. Plus för möjligheten att optimera pdf-filen för tryck, skärmvisning, e-bok alternativt prepress. Välj rätt eftersom skillnaden i filstorlek är påtaglig.

Append to existing, möjligheten att lägga sidor till ett befintligt pdf-dokument, är mycket användbar. Även om sidnumreringen inte ändras i det nya, längre dokumentet.

Det går att lösenordsskydda sin pdf-fil samt kryptera den med 40- alternativt 128-bitars kryptering. Den som skapar pdf-dokumentet kan också bestämma om mottagaren ska få ändra, kommentera och skriva ut det.

Stöd för Unicode innebär möjlighet att skriva ut också mer exotiska teckenuppsättningar än vår. Primopdf fungerar även under 64-bitars Windows Vista. Fast hur i hela friden kan detta program vara hela 21 megabyte stort?

Tråkig reklam


Främsta utmanaren till Primopdf heter Pdf995. Även om båda programmen har funktioner som kryptering och möjlighet att ändra det färdiga pdf-dokumentets kvalitet är Pdf995 aningen mer finessrikt.

Pdf995 har dessutom utrustats med batchfunktioner. Konvertering mellan en rad filformat och pdf är också möjlig. Det som känner det behovet kan märka sina pdf-filer med ”confidential”. Att slå samman pdf-filer går däremot inte.

Anledningen till att Pdf995 inte får topplaceringen är framför allt reklamen. Programmet är gratis mot reklam på skärmen, den som betalar 65 kronor slipper den irriterande rutan.

Den andra nackdelen är en relativt sett krånglig installation. För att kunna använda Pdf995 krävs konverteraren Gnu Ghostscript. Dessa båda program installeras var för sig.

Programmet fungerar under Windows 95 och uppåt. Det kan köras i 32- och 64-bitars Vistadatorer liksom under Citrix Terminal Server. Kan dessutom installeras som delad nätverksskrivare.

Smart skrivare


Liksom konkurrenterna installerar sig Cutepdf Writer som en skrivare. Den som använder detta verktyg kan dock inte optimera filstorlek. Funktioner för hantering av typsnitt och låsning av dokument saknas också.

Däremot arbetar Cutepdf Writer raskt och kvaliteten på de pdf-filer som skapas är överlag god, även om avancerad grafik skulle kunna se bättre ut. De få inställningsmöjligheterna har även en positiv sida i och med att programmet är lätt att använda.

Programstorleken är knappt 2 megabyte. För att kunna använda detta redskap krävs att den cirka 5 megabyte stora konverteraren Gnu Ghostscript först installeras. Gnu Ghostscript är, liksom Cutepdf Writer, gratis.

Cutepdf Writer fungerar inte med Windows 95 eller NT. Däremot är det fritt fram för Vistaanvändare, även de som har 64-bitarsversionen, att på detta enkla sätt skapa pdf-dokument.

» Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier