Förra veckan gjorde organisationen Electronic Frontier Foundation (EFF) och Asian Law Caucus ett officiellt yttrande om hur den amerikanska tullen beslagtar bärbara datorer. Organisationerna menar att beslagen är omotiverade och svar krävs på vad det är för policy som föranleder dem. Enligt yttrandet är det ett ökande antal besökare i USA som har rapporterat om beslagen. I de allra flesta fall ska det inte ha motiverats och inte heller har tullen talat om vad för information man fått tillgång till.

Susan Gurley, ordförande för Association of Corporate Travel Executives (en branschorganisation för företag inom affärsresenäringen) säger till Computerworld att hon känner till att tullens kontroll av datorer ökat, men att det ändå är väldigt ovanligt.

- Det handlar inte på något sätt om en epidemi, men vi anser att man bör vara medveten att man i stort sett lämnar integriteten hemma när man passerar den amerikanska gränsen, säger Gurley till Computerworld.

Förutom datorer kan tullen även ta hand om annan elektronisk media, så som USB-minnen, digitalkameror och mobiltelefoner. Tullen har sedan all rätt att kopiera innehållet.

Kryptologen Bruce Schneier skriver om tullens agerande i sin blogg och är inte oväntat kritisk. Han nämner en anställd på Cisco som det senaste året fått sin dator och mobiltelefon genomsökt tre gånger. Råden Schneier ger är att kryptera och att regelbundet rensa datorn från känslig information som man inte längre behöver bära med sig.

Källa:

Computerworld.

Schneier on security.