Den nordiska modellen för att blockera olämpliga sidor på Internet har varit i bruk i två år. Modellen bygger på att polisen upprättar en lista över webbplatser som den anser innehålla barnporr. Listan skickas till rikskriminalpolisen som lägger till och drar ifrån lite och sen ber internetoperatörerna blockera de listade webbplatserna. Många internetoperatörer gör det, andra gör det inte. Cirka 4600 sidor har blockerats.

Ett problem är alltså att så länge staten eller EU går in och officiellt censurerar Internet kommer den som vill gå runt filtret att kunna göra det genom att byta internetleverantör.

Ett annat problem är att helt fel sajter ibland blockeras. Polisen försäkrar att alla webbplatser som ska blockeras granskas manuellt och bara sidor med barnporr ska blockeras. Men bland de sidor som polisen blockerat finns en koreansk webbplats om bonsai-träd.

Det finns också exempel på att familjebilder på barn bedömts som porr och blockerats när de låg på en sajt som agiterade mot dagens upphovsrättslagar. Listan är hemlig och det finns ingen insyn i hur polisen jobbar. Vad gäller vanlig telefonavlyssning finns en parlamentariskt tillsatt nämnd som har insyn men inte får berätta vem som avlyssnas.

Ett tredje problem är att när filtret väl är på plats kan det användas till annat. I somras försökte polisen använda filtret för att blockera fildelningssajten The Pirate Bay.
- Som tur är stoppades när många bloggare protesterade, säger debattören Oscar Swartz. Han fortsätter:

- Det är svårt att säga om det var medvetet när de satte upp anti-copyrightsidan på spärrlistan. Men mycket av det som finns på listan är så kallad Hentai, japansk tecknad porr som är laglig i både Japan och USA. Det är vansinne att lägga resurser på detta. Dels behövs de bättre till exempel mot den organiserade brottsligheten. Vi har haft en våg av bankrån där brottslingar sprungit på gatorna i flera svenska städer beväpnade med AK-4:or och polisen har inte haft tillgång till helikoptrar för att jaga dem. Nästan alla barnvåldtäkter sker inom familjer där det finns diverse olika andra problem, inte av okända pedofiler, säger Oscar Swartz.

Glidningen i syfte kan leda till att polisen börjar blockera även sidor som länkar till sidor som bedöms som olämpliga. När den stora infrastruktur som motiverats med kamp mot barnporr och terrorism väl är på plats kan filtren lätt anpassas för att blockera eller avlyssna fildelare, ekonomiska brottslingar, skattesmitare, försöksutskrivna mentalpatienter, frigivna brottslingar av olika slag och andra som polisen av olika skäl tycker att det finns skäl att hålla ögonen på.

Förre justitieministern Thomas Bodström, nu ordförande i Ecpat, ville till exempel att filtret även skulle användas mot sexhandel, så kallad trafficking.

- Skulle filtren börja glida till att även omfatta annat så är vi ute på ett sluttande plan säger en tekniker med god insyn i förhandlingarna mellan operatörer och polis. Enligt teknikern som vill vara anonym vill operatörerna att listan ska vara offentlig men polisen vill inte det.

- Det är viktigt för mig att rätt part är ansvarig för rätt sak. Tyvärr finns många exempel på att ansvaret läggs på fel ställen och filtret mot barnporr skulle kunna bli ett sådant fall. Ett ansvar är bra eller dåligt beroende på vem som är ansvarig för vad. Vem ska besluta och vem ska utföra, säger teknikern.