Precis som i Sverige protesterar lokala aktivister.
- Polisen säger att de spärrar 1700 webbplatser. Av de 700 vi testat innehåller bara två olämpliga bilder av barn, säger en talesman för Electronic Frontier Finland.

Precis som i Sverige har sajter som inte verkar ha någon som helst koppling till porr censurerats. I den finska polisens spärrlista finns det enligt The Register sidor som ger råd om Windows på thai, en japansk dockbutik och en verkstad för datorreparationer.

Precis som i Sverige bygger censuren på en lag som gradvis fått nya användningsområden. I början skulle bara utländska sajter blockeras, nu gäller den även sajter i Finland.

Precis som i Sverige hävdar polisen att detta inte är censur.

Enligt The Register finns det dock ett par viktiga skillnader. I Finland finns inget sätt att överklaga för den som fått sin sajt på spärrlistan. Polisen kan också föra upp sajter på spärrlistan utan att motivera varför.

En annan skillnad är att den finska lagen låter polisen spärra ut en hel sajt om en enda användare postat en länk till olämpligt material. Detta öppnar naturligtvis för nya typer av DoS-attacker.

Precis som i Sverige tror minst en av dem som fått sin sajt blockerad att det beror på att han kritiserat polisen och dess censur. I detta fall Matti Nikki som uttalar sig för The Register.

Men som tur är finns det en likhet till, det är lätt att gå runt filtret. I Finland räcker det med att byta DNS.

Källa: The Register