- Vi har maskiner som vi levererar utan operativsystem där vi istället skickar med FreeDOS som kunden själv får installera, säger Helena Fuchs produktchef på Dell bärbart och dementerar tidigare uppgifter vi fått från Dells kundtjänst.

Och det ska alltså då inte vara dyrare?
- Nej, det är inte dyrare. Vi erbjuder företagsmaskinerna Latitude, Optiplex och Precision Workstation utan operativsystem där vi inte tar betalt för OEM-licensen som är på ungefär 400 kronor, säger Helena Fuchs.
- Vi har inte någon skyldighet att ta betalt för något vi inte levererar, fortsätter hon.

Det vår läsarkrets helst skulle vilja ha är givetvis Linux förinstallerat på maskinen, men när det inte är möjligt är det näst bästa alternativet att köpa maskinen i fråga utan operativsystem. Något som definitivt upplevs som fel är när de ser att deras pengar går till Microsoft. Vi har i tidigare artiklar lyft fram problemet där vi ser att det rör sig om mångmiljonbelopp. Varför går det inte att få Dells maskiner med Linux här i Sverige?

- Vi är inne i en testfas där vi testar Dell med Ubuntu på olika marknader. I Europa är det England, Tyskland, Frankrike och Spanien, säger Helena Fuchs.

- Dell har alltid haft för målsättning att vara tidigt ute med det kunden vill ha. På webbplatsen IdeaStorm är open source ett hett ämne, men tyvärr har inte efterfrågan på Ubuntu återspeglats i det intresse vi sett på IdeaStorm. Blir efterfrågan stor kommer vi erbjuda det på fler marknader men jag kan inte kommentera när eller om vi får det i Sverige, säger Helena.

Du tror inte att den låga efterfrågan som du säger, beror på undermålig exponering på er webbplats?
- Exponeringen på de svenska sidorna är naturligtvis obefintlig eftersom vi ej kan erbjuda systemen här, svarar Helena.
- Det vore heller inte ärligt att skriva massa om produkter som bara kan köpas i andra länder. I de länder vi erbjuder produkterna så tycker jag utbudet är tydligt i webbutiken. Vi har också en speciell site för Open Source på www.dell.com/linux där man kan läsa mer om utbudet. Jag kan bara gissa att inte exponeringen är den verkliga orsaken till efterfrågan. I de länder där vi lanserat Ubuntu har även media täckt detta med stort intresse så exponeringen totalt har varit enorm.

Efter vårt samtal med Helena har vi också blivit meddelade att prisavdraget för klientdatorer i serierna Latitude, Optiplex och Precision Workstation utan förinstallerat Microsoft-operativ är 500 kronor inklusive moms. De datorerna levereras istället med operativsystemet FreeDOS.

Helena kunde inte uttala sig om varför det här missförståndet har uppstått då vi tog kontakt med Dells kundtjänst.