England
Vi börjar med Dell i England och går in på http://www.dell.co.uk. Som vanlig konsument väljer vi bärbara modeller för vanligt konsumentbruk. Alternativen är Inspiron, XPS och XPS Gaming.

Vi går in på Inspiron där vi ser att lägsta pris är 329 pund och där finns fyra modeller - alla modeller skeppas med Windows Vista.

Eftersom vi är prismedvetna väljer vi den billigaste bärbara för 329 pund och går in på "Customize". Där kan vi välja hela 12 olika färger, allt från Jet Black till Spring Green. Under operativsystem däremot ställs frågan "Which Windows Vista is right for you?". Operativsystemet på samma maskin är antingen Windows Vista Home Premium som är inkluderat i priset eller Windows Vista Ultimate som kostar ytterligare 70 pund.

För att se om vi hittar Ubuntu någonstans går vi in på de tre övriga Inspiron-modellerna för att se om Dell ger oss den valmöjligheten. Inte en enda av de modeller som Dell lyfter fram säger något annat än Windows Vista.

Vi tröttnar på att leta, går upp till sökrutan där vi skriver in det afrikanska namnet för "medmänsklighet/gemenskap" - Ubuntu och trycker enter.

Vi får upp en sökträff under "Products" modellen är "Inspiron 530" som inte är en bärbar modell men där dyker upp en länk "Ubuntu - now avaialble on Dell products". Vi trycker förhoppningsfullt på länken och hamnar på en sida där vi hittar tre stycken modeller med Ubuntu. Inspiron 1525 för 299 pund, Inspiron 530 för 449 pund och XPS M1330 för 579 pund.

Vad som fick oss att lyfta på ögonbrynet var att lägstapriset nu plötsligt var lägre än lägst. 299 pund istället för 329 pund som vi fick fram när vi gick in den normala vägen. Intressant.

Tyskland

Vi fortsätter resan till Tyskland och surfar in på http://www.dell.de. Vi börjar med "Privatanwender" där vi ser att priset på en Inspiron börjar på 499 euro. Vi trycker "Auswählen". Logotypen med "Suchen sie noch produkte mit Windows XP" är ständigt närvarande - Ubuntu lyser med sin frånvaro.

Vi går in på alla exponerade modeller och ser vilket "Betriebssystem" som går att få. Vi möts dock av "Welche Version von Windows Vista ist die richtige für Sie?"

Inspiron-modellerna går att få i Flamingo-Rosa, Sonenngelb, Alpinweiss men bara med Windows Vista.

För skojs skull gör vi en sökning på "Vista" där vi får hela 210 produktträffar. En sökning på "Ubuntu" leder oss, precis som på den engelska sidan, till en sida där vi kan köpa tre modeller med Ubuntu. Intressant nog är lägstapriset även här lägre än lägst och har sjunkit med 50 euro till 449 euro.

Frankrike

Frankrike är en upprepning av Tyskland. Färgerna är allt från rose bubblegum avec finition microsatinée till blanche alpine men Under "Système d'exploitation" är det "Quelle édition de Windows Vista vous confient le mieux?" som gäller.

Läxan lärd går vi direkt till sökrutan och skriver in "Ubuntu" - en produktträff men vi får även fram länken som talar om för oss att Dell och Linux gör livet enklare "Dell | Linux - Simplifiez vous la vie". Vi trycker på länken och får fram tre stycken modeller som går att få med Linux. Även här har lägstapriset sjunkt till 449 euro.

Spanien

Spanjorerna vill att vi ska "Sea differente" (vara annorlunda) och erbjuder även där datorerna i alla regnbågens färger på deras produktsida, och med alla tänkbara operativsystem - så länge det är Windows.

Vi går direkt på sökningen och slår på "Ubuntu". På den spanska sidan får vi upp två stycken rekommenderade länkar. En som pekar vidare till en mer generell, europeeisk Linuxsida på engelska. Ett språk som tyvärr inte är spanjorernas starka sida. En annan länk går till bloggen Direct2Dell där Dell går ut med beskedet att de nu erbjuder sina maskiner med Ubuntu 7.04.

Som spanjor är det i dagsläget helt omöjligt att köpa en Dell med Ubuntu via deras webbshop