TechWorld Open Source testar och betygsätter de 45 bästa öppna programmen i 15 kategorier.

» Hela listan: 45 bästa öppna programmen

Joomla 1.5


Ett CMS som nyligen uppdaterats från version 1.0 till 1.5. Joomlas administrativa gränssnitt är enkelt och roligt att arbeta med, layouten är mallbaserad och uppbyggd kring CSS.

En av de största fördelarna med Joomla är communityn som bidrar med tusentals moduler. Både fria och sådana som kostar pengar. På extensions.joomla.org hittar du allt från blogg-moduler och forum till projektledningsmoduler.

Vad vi upplever som negativt hos Joomla är den något statiska strukturen som är uppbyggd kring "Kategorier" och "Sektioner". En mer flexibel trädstruktur hade varit att föredra.Joomla har ett tilltalande och lättnavigerat administrativt gränssnitt

Betyg: 95/100

Drupal 6


Drupal är en av de mest populära systemen för CMS och utsågs av Packet Publishings läsare till bästa CMS. Precis som Joomla bygger Drupal på PHP.

Drupal har också en enorm mängd moduler som du som utvecklare kan botanisera bland. Med tillgång till över 2000 fria moduler kan du bygga allt från fullskaliga e-handelsystem till community-sajter med Drupal

En fördel som skiljer Drupal från Joomla är stödet för databasen Postgresql.

Kritiker hävdar att Drupal är svårare att ta till sig för nybörjare men nya versioner har gjort det enklare att både installera och underhålla Drupal. Den senaste versionen innehåller en mall-motor för att separera presentationen från programlogiken.Drupal är holländska och betyder "droppe"


Betyg: 90/100

CMS Made Simple och e107


Faktum är att det finns gott om öppna CMS:er men Joomla och Drupal är så pass stora att det är ett stort dropp ner till tredjeplatsen där det inte finns någon lika klar kandidat.

Vid Packet Publishings omröstning föll valet på CMS Made Simple som är ett enkelt, php-baserat CMS. CMS Made simple har också stöd för insticksmoduler

Läsare på TechWorld Open Source röstade däremot fram CMS:en e107 som tredje bästa CMS. CMS Made simple och e107 kan ses som varandras motsatser. CMS Made Simple är ett enkelt system att hantera medan e107 mest är tänkt som underliggande ramverk att använda som byggkloss.

CMS Made Simple och e107 får en delad tredjeplats

Betyg: 60/100

» Diskutera den här artikeln i forumet!
» Hela listan: 45 bästa öppna programmen