I mätningar som Microsoft har gjort under oktober till december förra året så visar det sig att andelen Vista-användare som stänger av säkerhetsfunktionen Kontroll av användarkonto (UAC) minskat med fyra procent från 92 procent till 88. Microsoft har fått fram de siffrorna från data som samlats in via det frivilliga förbättringsprogrammet i Vista.

Nio miljoner användare har Microsoft samlat data från och efter det sållat bort alla datorer som är anslutna till en domän eller som kör en betaversion av Vista. Förutom att få reda på den fyraprocentiga minskningen av användare som stänger av UAC så har Microsoft nu gott om insamlat data om vilka program som genererar flest UAC-promptar.

– Jag kan inte gå in på detaljer men vi har identifierat vilka program som genererar mest UAC-aktivitet. Jag tillbringar en väsentlig del av min tid med att "shimma" program så att de inte längre kräver administratörsrättigheter och jag hjälper andra att lära sig hur de åstadkommer samma sak, meddelar Chris Jackson via sin blogg.

Vad anledningarna till att fler användare stänger av UAC nu är oklart.

Källa: Evolving the Software Organism