TechWorld Open Source testar och betygsätter de 45 bästa öppna programmen i 15 kategorier.

» Hela listan: 45 bästa öppna programmen

Wordpress


Att Wordpress är ett populärt bloggverktyg kan inte ha undgått någon som surfar nätet mer än en timme om dagen.

Flertalet av de som driver egna bloggar väljer Wordpress och av en god anledning: den otroliga uppsjö med gratis insticksmoduler som Wordpress har och möjligheten till anpassade temasidor.

Wordpress är bloggvärldens motsvarighet till Joomla (Som för övrigt också använder sig av Wordpress som backend)

Wordpress är baserat på PHP, är enkelt att installera och går även att få på Svenska. Det administrativa gränssnittet känns kanske lite gammaldags och vi saknar möjligheten att skapa egna grupper för våra användare men i övrigt är våra erfarenheter positiva.Joomla må vara bäst i CMS-kategorin men när de väljer bloggverktyg är det Wordpress som gäller.

Betyg: 95/100

Movable Type


Movable Type eller MT var fram tills för några månader sedan proprietär mjukvara även om den var fri att ladda ned.

Movable Type är en professionell blogglösning som bland annat används av O'Reillys Radar-team.

Bloggverktyget från företaget med samma namn kommer också med en rad insticksmoduler där några är proprietära och några öppna. MT har också dynamiska stilmallar för layout vilket gör det enkelt att modifiera sidan utan att behöva koda.

Gränssnittet är väldigt trevligt att arbeta med och ger en känsla av professionalism som andra verktyg saknar.

Det faktum att Movable Type är skrivet i Perl och att antalet insticksmoduler inte kan mäta sig med Wordpress hindrar MT från att bli en vinnare i bloggkategorin.O'Reillys Radar-team har sedan länge förlitat sig på Movable Type - ett kraftfullt, professionellt bloggverktyg.


Betyg: 90/100

Drupal


Även om Drupal först och främst är ett system för innehållshantering är Drupal även ett väldigt kapabelt bloggverktyg som används av många bloggare.

Drupal kommer med färdiga insticksmoduler som låter besökare kommentera dina inlägg och du har även samma RSS-möjligheter som i andra bloggverktyg.

Drupal har bra statistikverktyg som låter dig hålla koll på dina besökare och gör det även enkelt att modifera layouten på din sida.

Det faktum att Drupal inte är utformat som ett specifikt bloggverktyg gör att det inte når riktigt upp till Wordpress "out-of-the-box" men som en kombolösning CMS+Blog är Drupal en vinnare.Worldiki.com är en videoblogg som använder Drupal

Betyg: 85/100

» Diskutera den här artikeln i forumet!
» Hela listan: 45 bästa öppna programmen