När service pack 1 till Windows Vista släpptes var en av förbättringarna att systemet helt enkelt blev snabbare. Vi testade betaversionen av servicepaketet i TechWorld nummer 14/2007 och kunde bland annat konstatera att det flöt på smidigt när vi gjorde vanliga saker som att surfa eller bläddra bland filer.

Dessutom visade våra tester att det gick betydligt snabbare att packa upp, flytta och kopiera filer. Servicepaketet innehöll också korrigeringar av buggar och åtgärder för ökad stabilitet.


Klicka på diagrammet för att se en större bild.

Nu har den skarpa versionen av service pack 1 till Vista funnits ute en tid och vi blev nyfikna på hur prestandaskillnaden ser ut om vi jämför med Windows XP. Har Vista lyckats få så pass bra prestanda att systemet är snabbare än XP?

Vista i flera varianter


Vi har kört ett antal prestandamätningsprogram samt gjort några egenhändigt skapade tester för att mäta prestanda och jämföra Windows XP med Service Pack 3 Release Candidate, Windows Vista RTM (release to market), Windows Vista med alla uppdateringar från Windows Update samt Windows Vista med service pack 1. Vi har inte tittat på funktioner hos systemen, utan helt riktat in oss på rena prestandatester.

Vi använde en och samma dator för alla tester och körde 32-bitarsversionen av Windows XP Professional samt Windows Vista Business.

För både XP och Vista har vi använt de senaste drivrutinerna för alla enheter i alla testmoment. Vi började vi med att köra testerna med en Vistaversion som helt saknade uppdateringar. Sedan gick vi vidare med att installera samtliga uppdateringar från Windows Update, det har trots allt släppts en del prestandauppdateringar, och slutligen installerade vi den slutliga versionen av service pack 1.

Hade vi använt de drivrutiner som fanns tillgängliga när Vista släpptes för drygt ett år sedan hade prestandatesterna med stor sannolikhet varit betydligt sämre i momentet Vista RTM.

Grafikprestanda


Ända sedan Visa släpptes har systemet i de flesta fall legat efter XP när det gäller grafikprestanda. I vårt test får XP minst runt 100 poäng mer än Vista i programmet 3D Mark 06. Även i Half-Life 2-testet vinner XP som väntat över Vista.

Vi använde de kvalitetssäkrade drivrutinerna Nvidias Forceware 169.25 för Windows Vista och Forceware 169.21 för Windows XP.

Filkopiering


I filkopieringtestet använde vi dels stora filer på flera hundra megabyte, dels tusentals små filer på max tio kilobyte. Enligt Microsoft ska Vista ge mycket bättre prestanda, främst för stora filer vid filkopiering lokalt och över nätverk.


Nog för att Vista är långsamt på att kopiera filer, men att det ska behöva ta 134 år att kopiera några hundra megabyte känns löjligt. Skämt åsido, det här är en bugg i kalkyleringsprocessen för den återstående tiden som ska vara löst i service pack 1.

Vi kan konstatera att Vista är riktigt uselt på att kopiera små filer och att det i många fall tar oförskämt mycket längre tid att kopiera dessa filer i Vista än i XP.


Start och avstängning


I testet med start av datorn mätte vi tiden från det att Windows börjar laddas till det att skrivbordet visas. Vi har ställt in så att testanvändaren loggas in automatiskt på testdatorn.

Att det tar mer än tio sekunder längre tid att starta datorn med Vista med Service Pack 1 än med Vista utan servicepaket är intressant. Det visade sig bero på den usb-hårddisk vi hade inkopplad till testdatorn, Den gjorde starten markant långsammare. När vi kopplade ur usb-hårddisken blev resultatet i likhet med de tidigare resultaten.

Samma fenomen kan vi se på resultaten för återkomst från viloläge och avstängning, där resultaten blir bättre utan den externa hårddisken inkopplad.

TechWorlds slutsats


I det här testet kan vi inte se några indikationer på att Service Pack 1 gör några större underverk för farten i vår testdator, även om prestanda nu är aningen bättre på några områden jämfört med när Vista först släpptes.

Vi har bara testat prestandaskillnaderna på en enda dator och för att exakt se hur prestanda skiljer mellan de olika versionerna av Vista och XP skulle vi behöva göra många fler tester och på flera olika datorer dessutom.

Den stora prestandafördelen med Service Pack 1 gäller domänanslutna bärbara datorer, där Vista får en dator att framstå som hundra gånger snabbare med SP1 än utan, i allt man gör. De övriga utlovade prestandaförbättringarna i Vista Service Pack 1 lyser med sin frånvaro och att Vista är så pass mycket långsammare på främst filkopiering jämfört med Windows XP är helt enkelt inte bra. Vi gör en ”Sverker” och slänger Vista i soptunnan, nej förlåt, ”Papperskorgen” heter det ju.

Grafik: Jonas Englund

Läs mer om filkopiering i Windows i Mark Russinovichs artikel.

Läs vårt test av hela Vista Service Pack 1 här!