Den gjorde sin första debut på Cebit-mässan i Hannover, Tyskland och var då en prototyp. Den blev sedan massproducerad och såld i både Europa och USA. I butiken Eiger Labs kunde man köpa en sådan för 250 dollar, vilket skulle motsvara nära 1600 kronor i dagens valutakurs.

Dess kapacitet bestod av ett 32MB stort flashminne, som på den tiden kunde rymma omkring åtta stycken låtar kodade i en bithastighet på 128 kilobyte per sekund. Den hade måtten 91 x 70 x 165 millimeter och kopplades upp mot en dator via parallellporten. På dess framsida fanns en liten lcd där man kunde läsa låtnummer, bithastighet och tid.

Dess senare konkurrent, som blev mer känd, är Diamond Multimedia Rio PMP300, också med 32 megabyte minne men med större skärm och plats för ett externt minneskort.

Musikindustrin reagerade negativt på den senare spelaren och tog ärendet till rätten, med argumentet att produkten bröt mot lagar om musikinspelning. Man krävde att all försäljning av den skulle förbjudas, och lyckades också. I alla fall temporärt. Företaget som lanserat produkten överklagade till högre instans och processen fortsatte.

Samtidigt hade man också slagit sina resurser samman med sajten mp3.com och hade därmed säkrat en viktig kanal för låtar till enheten.

När det rättsliga processerna till slut blev färdiga hade musikindustrins representerande organ RIAA förlorat, då man från rättens sida kommit fram till att spelaren inte kunde betraktas som en inspelande enhet.

RIAA och Diamond lyckades så småningom komma överens med varandra i augusti 1999. Vid det laget var spelaren ett känt namn i de flesta hushåll och fildelning på nätet hade börjat bli ett fenomen.

Den mindre kända urfadern, F10, klarade sig dock undan lagliga betänkligheter, men led av den skjuts PMP300 fick från det rättsliga spelet.

Under 2003 beslöt Apple att låta sin iPod integreras med windowsbaserade plattformar, vilket ledde till en explosiv ökning av marknadsandelar och pionjärer som MPMan och Rio kunde inte längre konkurrera.

Läs mer om dagens mediaspelare i vårt test

Källa: Register Hardware