- Vi har jobbat med prestanda under en lång tid, säger Mike Schroepfer, chefsarkitekt på Mozilla.

- Varje beta av Firefox 3.0 har blivit bättre och bättre. Beta 1 var bättre än Firefix 2.0, Beta 2 bättre än Beta 1 och så vidare. Några av de stora förändringar vi gjort i arkitekturen har börjat betala sig. Nu har vi kommit till den punkt då vi kan trycka på knappen för att få Firefox att gå riktigt bra, fortsätter Mike.

Bloggare som satt Firefox 3 Beta 4 i testbänken visar att webbläsaren är kapabel att springa i cirklar runt konkurrenterna.

Enligt ett test gjort av Percy Cabello är Firefox 3.0 Beta 4 hela 53 procent snabbare är Opera 9.5 Beta, två gånger snabbare än Safari och tre gånger snabbare än Internet Explorer 7. Percy använde sig av verktyget SunSpider under testerna.

Mike Schroepfer vill inte prata om benchmarks av den typen som Percy utfört utan pratar hellre om vilken ansats de har på Mozilla.

- Det finns många sätt att "lura" systemet på när du utför benchmarks, men vad vi försöker åstadkomma är att snabba upp saker som gör det möjligt för folk att köra de riktigt tunga applikationerna på nätet, säger Mike.

Utvecklingen har gått snabbt framåt menar Mike och pekar på det faktum att när Yahoo startade så var sajten inte mycket mer än en punktad lista.

- Dagens webbapplikationer är flera gånger mer komplexa än de för fem år sedan, säger Mike och pekar på dagens widgets och inbäddade ordbehandlare.

- Det är viktigt att webbdesigners kan bygga komplexa applikationer och samtidigt veta att Firefox kan hantera dem.

Källa: ComputerWorld