De femton maskinerna gav ett mycket annorlunda resultat än andra masikiner som användes för samma val. När Ohios nuvarande statssekreterare Jennifer Brunner skulle rösta noteade hon att maskinen listade en av kandidaterna som "dragit tillbaka sin kandidatur". Lustigt nog påstod den maskin hennes man röstade via att samme politiker var kvar i omröstningen.

I verkligheten hade politikern lagt ner sin kandidatur för att inte minska chansera för en kollega från sitt parti. Att folk på det sättet röstade på en kandiat som inte var med kan ha hjälpt motståndaren, menar Jennifer Brunner.

- Det är ett stort problem om inte alla som röstar gör det med likadana valsedlar, sade hon till lokaltidningen Columbus Dispatch.

Hon har också förbjudit valarbetare att ta med sig röstningsmaskinerna hem över natten dagen innan valen. Maskinerna räknas som lätta att hacka och i ett fall är det känt att en programmerare har stängt av systemloggen i en röstningsmaskin, vilket gjort det omöjligt för delstatens granskare att avgöra vilka förändringar som gjorts i den och när.

Brunner har lovat att hela staten Ohio ska gå över till pappersbaserade röstsedlar, vilket hennes politska motståndare är starkt emot.

Den förre statlige valövervakaren var vid ett tillfälle avstängd utan lön i en månad för att han tagit emot en gåva på 10 000 dollar till sitt partis kampanjkassa från en säljare av röstningsmaskiner. Innan han tvingades avgå var han ledande i kampen mot pappersbaserade valsedlar.

Samtidigt har en ny utredning inletts om ett falsk varning från Department of Homeland Security. Den varningen ledde till att rösträkningen som skedde öppet inför medborgare och media avbröts och flyttades till ett lager och utan insyn - av säkerhetsskäl.

Enligt The Inquirer levererade den valkrets där räkningen flyttade en massiv och oväntad övervikt av röster på George Bush. Tillsammans med två närliggande valkretsar gav det 140 000 röster, mer än den marginal på 119 000 röster som Bush vann valet på.

Källa: The Inquirer