Enligt Russia Today ska alla som registrerar sig (det vill säga lämnar ifrån sig någon form av personuppgifter) få tillgång till miljontals ryska medborgares persouppgifter. Eftersom den som fyller i inloggningsuppgifterna får ett löfte om ett lösenord "om ett par dagar" har många experter dragit slutsatsen att det rör sig om phishing, ett försök att samla in personuppgifter. Men flera personer hävdar att de fått tillgång till sajten och verkligen kunnat läsa personuppgifter om massvis av ryssar.

Det har lett till spekulationer om att det rör sig om en sammanställning av flera olika databaser som stulits tidigare och nu sålts på den svarta marknaden. Vem som står bakom sajten är dolt genom att servern står i St Louis och .com-domänen inte lyder under ryska lagar. Visserligen kan publicering av personuppgifter utan personens medgivande åtalas i många länder, men i praktiken blir det svårt att driva en process, säger experter som Dark Reading talat med.

Aleksey Sabanov, en rysk IT-säkerhetsexpert som Dark Reading talat med säger att hans främsta farhåga att det kan finnas många fel i databasen och att de som köper den tar den för sanning och de som drabbas inte har något sätt att få felen i den rättade.

- Vi ser en välorganiserad handel med de här databaserna. Vi bör verkligen ifrågasätta korrektheten i de data som säljs, säger Aleksey Sabanov.

Källa: Dark Reading