I Sverige är debatten inte lika svartvit och nyligen sa den svenska regeringen nej till att genomföra den franska modellen i och med att Renforsutredningen kastades i papperskorgen.

– Det är glädjande att Sverige som första land i Europa tar tydlig ställning för fildelarnas rättigheter på nätet, säger den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid i samband med att svenska Europaparlamentariker motarbetar ett Europeiskt internetförbud för fildelare.

Svenska borgerliga Europaparlamentariker med moderaten Christofer Fjellner i spetsen har nyligen lagt ett förslag som ska stoppa Sarkozys Internetförbud och bevara fildelarnas integritet på nätet

– Det här visar hur långt Sverige har kommit i utvecklingen, säger Sigfrid. För bara något år sedan var det politiska etablissemanget överens om att fildelningen skulle stoppas med alla medel. Vi som ansåg att jakten på fildelare hotade integriteten var bara ett fåtal. Nu har allianspartierna svängt och sätter medborgarnas integritet framför upphovsrättshavarnas ekonomiska intressen, avslutar han.

Även fast beslutet inte är juridiskt bindande, har det betydelse som referens inför framtida ställningstaganden och kan i förlängningen betyda att EU tvingar Sverige att genomföra förbudet oavsett regeringens och riksdagens vilja. Europaparlamentet röstar om förslaget onsdagen den 9 april

Läs även om åtalet mot Pirate Bay