Tillverkare av antivirusprogram släpper regelbundet nya uppdateringar av sina programvaror för att dessa ska klara av att upptäcka nya virus och hot.

När Panda Security släppte sin senaste uppdatering under gårdagen, blev dock följden att wininet.dll, en systemfil i Windows Vista felaktigt identifierats som infekterad av masken W32/Nuwar.SO.worm, en typ av virus som är konstruerad att sprida sig från dator till dator.

När antivirusprogrammet gör borttagning av filen, kräver proceduren att datorn startas om. Efter omstart slutar operativsystemet att fungera.

Det hela har drabbat ett stort antal användare samtidigt som forum på nätet börjat diskutera olika varianter på lösningar. Även filen mseo.dll kan visa sig bli drabbad. Det enklaste tycks vara att helt enkelt ersätta den borttagna filen och sedan starta om datorn. Detta kan göras genom att bland annat använda en Windows återställningskiva.

Den svenska generalagenten för Pandas produkter har också tagit fram en lösning. I korthet innebär den att man startar den drabbade maskinen i ”Felsäkert läge med nätverk”, loggar in på deras filserver via kommandopromt och hämtar hem programmet solution.exe.

När systemet väl fungerar igen, rekommenderar företaget att man gör ytterligare en uppdatering av Panda Antivirus och kontrollerar att de program man använder fungerar normalt.

Drabbad? Fullständiga hjälpinstruktioner hittar du här

Läs också om strulande DLL-filer i Symantecs regi

Källa: PCM International