Baserat på SanDisks tidigare Cruzer Enterprise flash-enhet, har den nya versionen, kallad FIPS Edition, funktion för skydd av data genom en rutin för självtest av programvara som automatiskt sätts igång varje gång enheten startas. Rutinen kontrollerar att enhetens kryptografiska funktion är intakt.

- Flash-enheter är ett bekvämt och kostnadseffektivt sätt för IT-chefer att hjälpa sina arbetsstyrkor att bli mer mobila och mer produktiva, men bara om enheterna erbjuder en passande säkerhetsnivå, säger Doron Peri, produktmarknadschef för produktlinjen Cruzer Enterprise.

Annan funktionalitet inkluderar bland annat obligatoriskt lösenordsskydd och hårdvarubaserad 256-bitars kryptering för alla filer lagrade på enheten. Vidare har den också krypteringsnycklar som aldrig lämnar enheten, vilket enligt företaget säkrar data även om värddatorn är utsatt för angrepp.

Enheten har en läshastighet på 24 megabyte per sekund och en skrivhastighet på 20 megabyte per sekund.

Cruzer Enterprise FIPS Edition går slutligen att få i fyra kapaciteter: 1 gigabyte för 530 kronor, 2 gigabyte för 870 kronor, 4 gigabyte för 1300 kronor och 8 gigabyte för 2300 kronor.

Läs också om kryptering för flyttbara enheter i Symantecs regi