Att upptäcka skadlig kod som virus och trojaner är en av de absolut viktigaste uppgifterna för ett säkerhetsprogram. Dessutom är det väsentligt att inte klassa legitima program som skadliga, så kallade false positives. Då och då dyker det dock upp sådana rapporter, och den här gången är det en uppdateringen till AVG som varnat för brandväggen Online Armor. Denna klassades nämligen som trojanen Trjan Horse SHeur.BEKO. Buggen fanns i AVG 7.5 Pro och AVG 8.0, och troligen också fler versioner.

Problemet tycks ha varit från någon gång till fredagen till söndagen, då det åtgärdades genom en uppdatering från AVG. Det gick också att komma runt problemet genom att exkludera mappen i viruskontrollen.

Att säkerhetsprogram varnar för andra säkerhetsprogram är ingenting unikt, och från tillverkarnas sida brukar man rekommendera att köra brandvägg, antivirus och skydd mot skadlig kod från en och samma leverantör. I det fall ett false positive ändå dyker upp löses det ofta relativt snabbt, inom ett par dagar, från tillverkarens sida. Information brukar också gå att finna snabbt på antivirusföretagets eller det virusklassade programmets webbplatser.

Källa: Online-Armor Forum.

Länk.

Länk.