Hårdvarutillverkaren Asus har haft god framgång med datorn och förväntas sälja inte mindre än fem miljoner enheter under detta år. Samtidigt har man uppmärksammat förfrågningar efter operativsystemet Windows. Detta inte minst från användare som sedan tidigare är vana vid Microsofts operativsystem och som varit tveksamma till alternativen. I synnerhet när det gällt utbud av välbekanta programvaror och drivrutiner.

Asus hörsammar nu detta och lanserar en version med Windows XP Home Edition förinstallerat. Datorn i övrigt körs fortfarande på 512 megabyte ram och har en ssd-disk på fyra gigabyte. Detta gör att man satsat på en ren installation av XP utan medföljande programvaror från andra mjukvaruföretag.

Versionen är också uppdaterad till service pack 2, men saknar de nyaste versionerna av Windows Media Player och Windows Live Messenger. Ändå upptar installationen omkring 2 gigabyte, vilket betyder att halva utrymmet på ssd-disken redan är upptaget innan användaren installerat något på eget initiativ.

Skärmens upplösning, som är begränsad till 800 gånger 600 pixlar utgör också en utmaning för XP, som har relativt stora ikoner och menyer. Exempelvis tar den välkända startmenyn, som man hittar längst ned till vänster på skärmen, upp omkring 50 procent av bildytan när den aktiveras.

Samtidigt meddelar företaget att man så småningom också kommer att sälja datorn med en anpassad version av XP som både är ytterligare nedskalad och har service pack 3 förinstallerat.

Företagets vd, Jerry Shen, är optimistisk inför ändringen och tror att ungefär 60 procent av de Eee PC man säljer kommer att utgöras av XP-versioner.

Läs mer om Asus Eee PC som kommer till Sverige i juni

Källa: Apcmagazine