» Webb-tv: Här är världens fetaste "bärbara" dator!

Mapcom Olle är något så udda som en bärbar dator som inte skäms det minsta för att den är stor, tung och iögonfallande. Själva idén är inte att den ska vara bärbar, utan bara, med god vilja, transporterbar. I själva verket är det bästa sättet att beskriva datorn att kalla den för en hybrid mellan en stationär arbetsstation och en bärbar pc.Om det inte är så viktigt att den bärbara pc:n också ska gå att stoppa i ryggsäcken och bära runt på har det här datorkonceptet fortfarande fördelen av att vara byggt för mobilitet, men med betydligt större kapacitet, prestanda och flexibilitet. Om en tablet-pc är en necessär och en vanlig bärbar en portfölj är Olle en koffert.

Den kanske viktigaste orsaken till dessa datorers existens är den öppna arkitekturen. En Olle är, på gott och ont, en helt vanlig, fullstor pc, byggd av standardkomponenter. Enda skillnaden är en extra stöttålig montering, ett stryktåligt yttre, ett bärhandtag samt inbyggt tangentbord och tft-skärm.


 

Perfekt för fältarbete


Den öppna atx-baserade arkitekturen gör att innehållet kan skräddarsys efter användarens behov – hela innanmätet inklusive moderkortet kan anpassas.

Ett vanligt användningsområde är till exempel på företag och organisationer som behöver göra olika sorts mätningar i fält, med viktiga men dyra instrument som har lite äldre gränssnitt för att kommunicera med datorn. Då behövs instickskort med rätt portar i datorn. Ibland har de systemen egna pci- eller till och med gamla isa-kort med funktionalitet som ska in i datorn. Det gör att andra sorters lösningar, som en bärbar pc, inte är en möjlighet även om prestanda i en modern bärbar kanske skulle räcka. 


Pansarskottssäker. Skillnaden mellan ny och gammal Konsult-Olle är markant. Med nya modellen 3D SLI (ovan till vänster) har datorn gått från fulgrå men funktionell arbetshäst till en modern maskin som andas 2000-tal. Det svarta metallskalet som känns stadigt nog att skjuta pansarskott på och de tre skärmarna som man fäller ut är den största nyheten.

För andra användare är det framför allt just en prestandafråga. Ska du redigera media i hög upplösning på fältet? Ska du demonstrera kraftfulla serverprogram hos en kund? Ska du jobba med avancerade cad-modeller eller tunga beräkningar i allmänhet? Då kanske inte ens den mest kraftfulla bärbara pc:n räcker till. I en Olledator ryms allt du vanligen kan pressa in i en normal arbetsstation.

Utrymmet inuti är relativt gott och ventilationen har det inte heller snålats med. Här sitter rejäla fläktar som tillhandahåller ett luftflöde som kan kyla den mest kraftfulla pc-maskin. Vill du ha quadcoreprocessor, Raptordiskar, dubbla grafikkort, trådlöst nät, esata och fem firewireportar? Så länge det får plats under huven är det inga problem.

Det här är dock inte maskiner som användaren uppgraderar själv. Tillverkaren Eco-finder tar ständigt in gamla Ollemaskiner för att uppgradera hårdvaran i dem åt befintliga kunder.


Modell för framtiden


Senaste tillskottet i familjen Olle, Konsult-Olle 3D SLI, är den i särklass mest iögonfallande modellen. Det är en dryga tio kilo tung kloss i svart plåt med gummibeklädda hörn. Här har konceptet fått ett rejält ansiktslyft till det yttre. Borta är den grå plasten och 80-talsvibbarna i gamla Konsult-Olle, som vi också har testat. Speciellt tangentbordet känns som ett lyft jämfört med det tidigare, som i konstruktion och utförande kändes ett till två decennier gammalt.

Maskinen är solid som en murbräcka och tung som en slägga. Den är inte tänkt att bäras runt, snarare rullas runt. I bil mellan platser där den används eller på en pirra eller liknande.


 Fetwidescreen. 3 840 punkter i bredd ger en imponerande stor arbetsyta. Det kan vara välbehövligt för den som behöver ha koll på en mängd processer samtidigt.Den stora nyheten är givetvis skärmarna. De är tre till antalet och utfällbara till en imponerande panoramavy. Varje skärm är på 17 tum och har en upplösning på 1 280 x 1 024 punkter. Det ger en total arbetsyta på 3 840 x 1 024 punkter, som kan utnyttjas antingen som separata skärmar eller som ett extremt brett skrivbord, beroende på vilket program du väljer att köra. Skärmlösningen är främst till för tillämpningar där en användare har många fönster igång samtidigt, till exempel vid medie­redigering eller i cad-program. Det är samma skärm som sitter i ett exemplar i den traditionella Konsult-Olle.Skärm som på vanlig bärbar


Skärmelementen är annars inget märkvärdigt. Det handlar om ordinära paneler av den typ som oftast sitter i bärbara datorer. Det innebär en del skiftningar i kontrasten vid olika betraktningsvinklar och att färgbilden inte är korrekt nog för de allra mest kräsna. Det är inget som de allra flesta av användarna lider av, men den som till exempel arbetar professionellt med desktop publishing eller foton kan dock komma att se det som en nackdel.

"Maskinen är solid som en murbräcka

och tung som en slägga."

I båda datorerna finns det gott om plats för hårdvara, men exakt vilken varierar. I Konsult-Olle går det in två enheter på 5,25 tum och två på 3,5 tum. Vanligtvis är en av varje upptagen till dvd och hårddisk. 3D SLI har en annan uppsättning utrymmen, med fler 5,25-tumsplatser, och den inbyggda dvd-spelaren är en slimmad sak av slot-in-modell.
Treskärmslösningen i 3D SLI kräver två grafikkort för att fungera. Det gör att du har färre platser kvar för andra funktioner på kort.


Tre fläktar per dator


Den goda kapaciteten för högpresterande hårdvara gör också att ventilationen för att leda bort den värme som genereras måste vara oklanderlig. På den punkten har man inget att oroa sig för. Tre massiva fläktar per låda, ett par med både bred diameter och högt varvtal, kan hålla även det mest krävande system svalt nog.

Det innebär också att ljud­nivån är väldigt hög. Det väser och viner en hel del om maskinerna, och våra uppmätta värden, runt 57 till 58 decibel på en halvmeters avstånd, är långt över vad en vanlig kraftfull arbetsstation på ett kontor väsnas. Eco-finder säger att man jobbar på att erbjuda tystare kylning som ett alternativ, men att det innebär en begränsning i vilken hårdvara man kan stoppa in i datorerna.


 Det är insidan som räknas. Konsult-Olles tangentbord känns ett par decennier för gammalt.Det här är också ett par ganska strömslukande maskiner. Konsult-Olle har i snitt en effekt på 133 watt, även när den inte belastas med tungt jobb. 3D SLI med sina två extra skärmar kommer upp i hela 264 watt. Det är, även med tanke på att skärmar ingår, en bit högre än genomsnittet för en pc.


Små detaljer som stör


Ingen av maskinerna är helt utan konstruktionstabbar. På den grå Konsult-Olle är en smått irriterande detalj att det inte bara är att hala upp datorn, haka loss tangentbordet, plugga in och slå på. Med signalkabeln till skärmen inkopplad i grafikkortet sticker kontakten nämligen ut någon centimeter för mycket för att datorn ska kunna packas ihop. Därför måste man varje gång öppna en lucka och trycka dit pluggen innan man sätter igång.

På nya 3D SLI har den detaljen lösts bättre, men här är det det medföljande tangentbordet som ställer till besvär. Det måste kopplas loss, och en usb-sladd måste pillas loss ur ett omedgörligt fäste och sedan kopplas in för att datorn ska kunna starta. Det finns heller ingen naturlig väg för den kabeln till sin port på sidan, så den riskerar att hamna i kläm i en av de utsvängda skärmarna.

Däremot är det positivt att det numera är usb som gäller för 3D SLI, och inte den tidigare speciallösningen för tangentbord och mus. Det gör att det är enkelt att byta ut det tangentbord som medföljer mot ett eget om man så önskar.


 

TechWorlds slutsats


Ollekonceptet har fått en ny och mycket intressant representant i Konsult-Olle 3D SLI. Den ger möjligheter till fältarbete på en helt ny nivå och med helt andra tillämpningar än tidigare. Det är inte någon perfekt maskin och förbättringar kan definitivt göras i det praktiska handhavandet och vad gäller fläktbruset på mindre kraftfulla konfigurationer. Men med ren råkraft och stor flexibilitet är nackdelarna lätta att ha överseende med. Det här är, såvitt vi kan se, marknadens bästa bärbara dator. Långt ifrån den mest bärbara, men det är en helt annan sak.

 

 Därför heter de Olle

Olledatorerna är byggda i datorlådor från Acme Portable. De har alla tekniska och intetsägande bokstavskombinationer som namn och svenskarna ville ha ett enkelt och igenkännbart namn. Att det blev just Olle berodde på att en herre vid namn Olle Piscator då jobbade på Santech. Tony S. Ask på Eco-finder berättar att namnet är en hyllning till denne Olle, som var mycket hjälpsam och ställde upp med sin kompetens i Olledatorernas barndom.


» Läs mer om bärbara datorer och smartphones på vår specialsida!

Fakta

------------------------------------------

* Med Intel Duo 4500, 1 GB ddr 2, 160 GB hdd