Moderaternas riksdagsman Karl Sigfrid riktar en skriftlig fråga till sin partivän justitieminister Beatrice Ask. Bakgrunden är att den polis som tidigare varit ansvarig för utredningen av Pirate Bay nu tagit anställning hos en av de målsägande, Warner Brothers. Sigfrid menar att det finns risk för jäv, och vill därför att Ask ha svar på hur det kan garanteras att någon sådan inte finns.

- Det är viktigt att rätten till en rättvis rättegång inte kränks. Om den ena parten i en rättegång avlönar den polis som gjort utredningar till samma rättegång kan man ifrågasätta om allt gått rätt till, säger Sigfrid i en kommentar.

Sigfrid tar i sin fråga även upp att polismannen enligt uppgift ska ha ansvarat för Pirate Bays anmälan av upphovsrättsindustrin för intrång och sabotage, i samband med razzian mot webbhotellet PRQ juni 2006. ”Upphovsrättsindustrin har alltså i ett antal fall anställt fildelningsutredare på ett sätt som gör att det inte helt kan uteslutas att det rör sig om belöning för utfört arbete.”

Svar på frågan väntades först till den 30 april, men har nu skjutits upp till den 8 maj enligt justitiedepartementet.

Den skriftliga förfrågan kan läsas här. Där kommer även svar från Beatrice Ask att publiceras.