Domen betyder 25 år bakom galler för Hans Reiser och en eventuell dödsdom för projektet Reiser4.

Programmeraren Edwar Shishkin, som jobbar med utvecklingen av Reiser4, är tveksam till hur han nu går vidare och vad som kommer hända med projektet.

Edwar är arbetslös för tillfället och säger i en intervju att han borde fokusera på att hitta intäkter istället för att programmera.

- Å ena sidan vore det tråkigt att bara släppa det eftersom jag lagt ner väldigt mycket tid och energi på det, säger Edwar.

- Å andra sidan borde jag tänka på pengarna.

Hans Reisers skapelse, filsystemet ReiserFS, finns i Linux 2.4 och uppföljaren Reiser4, som är under pågående utveckling, levereras i form av patchar till 2.6.

Ian Pratt, som sitter i styrelsen på Xen.org, är inte hoppfull.

- Det finns intressanta idéer i det filsystemet men redan innan fallet fanns där spänningar mellan Reiser4 och utvecklarna av kärnan. Jag är inte hoppfull, säger Ian.

Reiser4 hittas i nysläppta Ubuntu 8.04 som är en LTS-version och kommer således stödas under fem år framöver. Nick Barcet projektledare på Ubuntu säger att det inte finns några planer på att sluta stöda Reiser4 och ReiserFS i kommande versioner av Ubuntu men att det hänger mer på utvecklarna uppströms än på Ubuntu.

Källa:
ZDNet