Den tyska säkerhetstjänsten Bundesnachrichtendienst, BND, är i blåsväder igen. Med hjälp av ett spionprogram i den afghanske handelsministern Amin Farhangs dator avlyssnade BND e-posten i ett halvt år.

Att läsa post som tillhör en utländsk regeringsmedlem är ungefär samma sak som Tyskland kritiserade Kina för. Tyskland har soldater under FN-flagg i Afghanistan och den afghanska regeringen är formellt sett en allierad i kampen mot talibanerna. Eftersom Amin Farhang utväxlade e-post med bland andra en reporter på den tyska tidnignen Spiegel blev även journalistens e-post avlyssnad. Det har fått Spiegel att överväga att polisanmäla polisen.

BND försvarar sig med att den ville veta om Farhang hade kontakt med talibaner. Den tyska grundlagen förbjuder BND att avlyssna telekommuikationer. Men BND:s jurist hävdar att eftersom e-posten kopierades när den låg på datorn i Afghanistan så var det inte telekommunikation utan lagrad kommunikaiton.

Den var bra.

Redan 2006 prickades BND för att det spionerat på ett tiotal repotrar vid tyska tidningar och TV. Efter det lovade BND:s ledning att något sådant inte skulle hända igen. Ungefär samtidigt kunde BND läsa journalistens mail till den afghanske ministern.

Ett antal lägre chefer på BND väntas bli avskedade. Och journalisterna på Spiegel väntas bli bättre på att använda kryptering.

Källa: Journalisten.se

Källa: Security Focus