Derek French på spelföretaget Bioware har bekräftat att två av årets största speltitlar, Will Wrigh’s Spore och Mass Effect kommer att kräva aktivering var tionde dag över internet.

- Mass Effect använder Securom och kräver en aktivering första gången du spelar spelet, säger French, och förklarar att skyddet sedan återkontrollerar att produkten är äkta var tionde dag.

Den löpande kontrollen påbörjas fem dagar innan tio dagar gått, och om det då skulle misslyckas, fortsätter ändå spelet fungera normalt under ytterligare fem dagar. Den tionde dagen måste dock kontrollen genomföras framgångsrikt, annars stängs spelet av. Om det hela lyckas görs ny kritisk kontroll tio dagar senare.

Konsekvensen av detta är att internetuppkoppling blir ett krav. Det är också viktigt att det finns en fungerande server som aktiverar spelet på löpande basis. Vad det betyder för spelet på några års sikt när servern kanske inte längre finns, är en öppen fråga.

Mass Effect går att installera på tre separata datorer innan licensen säger stopp. Samtliga installationer måste dock aktivera spelet löpande så länge det finns installerat.

Företagets nya grepp mot fildelning och piratkopiring har resulterat i allmänt missnjöe och protester. Inte minst i forumet på spelsajten Mass Effect, där även French är med och kommenterar.

Källa: The Inquirer.

Läs mer om hur skyddet fungerar i forumet.

Läs även om hur musikbolagen samtidigt börjat backa från DRM.