När usb 1.0 dök upp i mitten av 90-talet så utvecklades det två konkurrerande versioner eftersom Intel valde att hålla de ordinarie specifikationerna för sig själva. Det ställde till stora problem för datoranvändarna eftersom de två versionerna inte var kompatibla med varandra.

Historien ser nu ut att upprepa sig på ett liknande sätt när det gäller den kommande standarden usb 3.0. Återigen är det Intel som håller i specifikationerna och de har nu valt att hålla på dessa i sex månader. Detta gäller emellertid enbart för företag som konkurrerar med Intels produkter.

Det här innebär att exempelvis företag som utvecklar moderkortskretsar till att börja med inte kommer att kunna ta fram kretsar med stöd för usb 3.0. Intel kommer givetvis att dra fördel av detta och lansera egna usb 3.0-kretsar som således blir det enda alternativet för de användare som vill ha den senaste usb-standarden.

Om allt går som det ska lär usb 3.0-specifikationerna vara klara senare i år. Först 2009 kan vi räkna med att det dyker upp usb 3.0-kompatibla produkter.

Källa: The Inquirer