Polisen i West Yorkshire och Merseyside har efter konsultarbete med andra polisiära myndigheter köpt in en säkerhetsenhet i form av ett expansionskort för laptops från säkerhetsföretaget ExactTrak.

Kortet är enkelt att installera och passar utan att modifikation av datorn behövs. Målgruppen är skolor i regionen, där både lärare och elever får ta del av korten i syfte att minska stöldbegärligheten. Väl aktiverade, rapporterar korten datorns position i realtid om anmälan görs.

Då enheten har tillgång till ström via datorns inbyggda batteri, går det att spåra maskinen även när datorn inte är igång. En komponenterna i kortet använder gps och låter systemet lokalisera datorn med en precision på 15 centimeter när. Rapporteringen, som sker via mobilnätet, aktiveras så fort en polisanmälan om stöld kommit in och ger fortsatt information i realtid.

Systemet fungerar också så att datorn blir obrukbar om någon försöker ta ut kortet, och kräver då att lösenord anges för att datorn ska återfå sin funktionalitet.

Stöld av bärbara enheter är ofta ett vanligt problem i verksamheter där många människor delar samma lokaler. Enligt polisen ska detta ändå ge nya möjligheter att både avskräcka från stöld, och att klara upp framtida fall.

En om möjligt mer kreativ lösning mot tjuveri utfördes för övrigt nyligt, då en kvinna i USA som blivit av med sin bärbara Mac, lyckades aktivera den via fjärrstyrning och ta en bild av tjuven via datorns inbyggda kamera. Det i sig var till stor hjälp för polisen. Samtidigt visade det sig också att den klåfingrige individen även varit på fest hos kvinnan tidigare under månaden och därför var extra lätt att identifiera.

Källa: Computing
Källa: Techrepublic

Läs mer om hur tjänsten ”Back To My Mac” fångade tjuven