Varken Internet Explorer 8 eller Firefox 3 bjuder på några revolutionerande nyheter, åtminstone inte några som kan skådas med ögat. Även om gränssnittet har uppdateras hos båda webbläsarna har fokus legat på att byta ut saker under skalet för att göra dem stabilare, säkrare, snabbare och mindre resursslukande.


Internet Explorer 8

 

 

 

 

 

 

 

 

Varning för nätfiske. Här har Internet Explorer hittat en nätfiskesajt som den varnar om. Notera även hur domännamnet (i detta fall en ip-adress) tydliggörs i adressfältet. Funktionen är inte unik för nätfiskesajter, utan finns alltid i IE8.


Det finns ändå en del intressanta nya funktioner i de båda webbläsarna. Hos Firefox finns nu möjlighet att spara sessionen, vilket innebär att de öppna flikarna sparas när man stänger webbläsaren. Det finns dessutom en förbättrad filhämtare, som ger sökmöjligheter och möjlighet att pausa nedladdningar och fortsätta senare.


Firefox 3Inga problem. Både Firefox och Internet Explorer 8 klarar ­numera Acid 2-testet galant.


Internet Explorer 8 kan stoltsera med en ny funktion som kallas aktiviteter. Det är ett samlingsnamn för en rad tjänster som vem som helst kan skapa och som ska eliminera behovet av att kopiera och klistra in ­saker. Det går till exempel att markera ett ord på en hemsida, högerklicka och välja att översätta det med en översättningstjänst. En annan möjlighet är att markera en adress och höger­klicka på den för att se var den finns på en karta.


Explorer kraschar mer 


När webbläsaren kraschar är det alltid lika irriterande att se alla sina flikar försvinna. Internet Explorer 8 är helt omarbetad i grunden, vilket innebär att alla flikar som öppnas i webbläsaren körs i separata processer. En flik kan krascha, men tar då inte med sig hela webbläsaren och alla andra öppna flikar i kraschen.


Internet Explorer 8


Olika processor. Med verktyget Process Explorer kan vi se hur varje ny flik ligger som en separat process till huvudprocessen för Internet Explorer 8.


Under vårt test märkte vi att flikarna i Internet Explorer 8 gärna kraschar, så den här funktionen är mycket bra. Det är en klar nackdel när man blir av med alla öppna flikar i en krasch.
Liksom tidigare versioner kraschar Firefox 3 inte speciellt ofta.


Prestanda


Klicka för större bild.

Snålar med minnet. Både Internet Explorer 8 och Firefox 3 är mer resurssnåla än sina föregångare. Skillnaderna är ­stora, med förbättringar på upp till 20 procent. Firefox 3 är snabbast på att ladda sidor, medan Internet Explorer 8 kraschar oftast.

Enligt våra mätningar är Firefox i version 3 betydligt mer resurssnål än version 2, som är ökänd för att ha dålig minneshantering. Även Internet Explorer 8 bjuder något överraskande på stora förbättringar vad gäller resurser. Det handlar om ganska stora skillnader och de båda webbläsarna är drygt 20 procent mer resurssnåla än sina föregångare.


Fler anslutningar


Båda webbläsarna ökar antalet samtidiga anslutningar som kan finnas till en webbserver, vilket ger snabbare sidhämtning.
Anslutningarna ökar i Firefox från 8 till 15 och i Explorer från 2 till 8.

I de praktiska tester vi har gjort segrar Firefox, som laddar och visar sidorna snabbare än vad Internet Explorer 8 gör. ­Firefox försprång beror mycket på den nya renderingsmotorn Gecko 1.9.


Firefox 3

 

Firefox drar ifrån. Firefox har även kommit en bit på vägen med Acid 3. Här ligger Internet Explorer 8 hästlängder efter.


Kompatibiliteten med webbsajter är avsevärt bättre med Firefox än med Internet Explorer. I Internet Explorer finns som tur är en kompatibilitetsknapp som låter oss aktivera ett Internet Explorer 7-läge. I det kan vi ­utan problem se webbsajterna som de normalt brukar se ut. Att det handlar om första betaversionen av Internet Explorer medan det är femte betan för Firefox kan förklara den stora skillnaden i kompatibilitet.

Båda webbläsarna klarar Acid 2-testet, ett inofficiellt test för att se hur bra en webbläsare följer olika webbstandarder. Det finns även ett Acid 3-test och där ser vi en klar fördel för Firefox. Internet Explorer 8 får nästan inga poäng alls i testet, medan Firefox ror hem 71 poäng av 100. Microsoft har endast ut­lovat stöd för Acid 2 i Internet Explorer 8, men något stöd för standarderna som testas i Acid 3 hade vi gärna sett.


Flera säkerhetsfunktioner 


Internet Explorer 8 höjer säkerheten ett snäpp och aktiverar som standard dataexekveringsskydd i Vista med Service Pack 1 samt i Windows Server 2008. Firefox introducerar flera nya säkerhetsfunktioner som ska skydda användare vid surfning, bland annat integration med antivirusprogram, skydd mot webbsidor som innehåller skadliga program och bättre sätt att identifiera webbsajters säkerhetsinformation.


Internet Explorer 8

 

Återställare. När webbläsaren kraschar eller avslutas på ett inkorrekt sätt får du möjlighet att återställa sessionen.


I vårt test av webbläsarnas nätfiskefilter anmälde vi några sidor vi hade fått via skräppost, bland annat en förfalskad Paypalsajt, och inväntade sedan att sidorna blev spärrade. Till vår förvåning spärrades en sajt vi rapporterade i Internet Explorer strax före tolvslaget en lördag redan morgonen efter. Firefox var mycket långsammare på att uppdatera sina filter.


TechWorlds slutsats


Vi gillar att Microsoft isolerar varje webbläsarflik i en egen process, eftersom det minimerar risken för att förlora saker vid en krasch. Tyvärr kraschar IE8 alltför ofta, vilket drar ned be­tyget.


Firefox 3

 

Bra lista. När du börjar skriva en webbadress listas historiken på ett nytt och överskådligt sätt. Sökordet markeras i fet stil.


Firefox får ett stort minus för att uppdateringen av nätfiske­filtret tar oförsvarbart lång tid. På det hela taget är ändå Firefox snabbast på att ladda och visa sidor och det uppskattar vi mycket.

Visserligen är produkterna i olika stadier av utvecklingen, men det hindrar oss inte från att med mycket knapp marginal utse Firefox 3 till vinnare. Frågan är om kommande versioner av Internet Explorer 8 kan matcha Firefox.


Grafik: Jonas Englund

» Vilka för- och nackdelar tycker du att det finns med IE8 respektive FF3? Vilka buggar har du hittat? Kommentera gärna nedan!
              

Vilken tycker du är bäst, Internet Explorer 8 eller Firefox 3?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta


 Produkt Internet Explorer 8

Tillverkare: Microsoft
Version: 8.0 beta 1
Nedladdning:
www.microsoft.com/windows/ products/winfamily/ie/ie8/ default.mspx
Cirkapris: gratis


+
  • Flikar i separata processer, konsekvent användargränssnitt.
-
  • Fortfarande ingen nedladdningshanterare, kraschar lite väl ofta.

Installation & konfiguration: 5 av 7
Kompatibilitet: 6 av 10
Standarder: 6 av 10
Prestanda: 12 av 15
Resursanvändning: 10 av 11
Stabilitet: 11 av 15
Användargränssnitt:
14 av 15
Nätfiskefilter: 5 av 5
Funktioner & finesser:
9 av 12

  78
av 100
 


 Produkt Firefox 3

Tillverkare: Mozilla
Version: 3.0 beta 5
Nedladdning: www.mozilla.com/en-US/firefox/ all-beta.html
Cirkapris: gratis


+
  • Möjlighet att spara sessionen, förbättrad filhämtare.
-
  • Inget stöd för active x-kontroller, små brister i användargränssnittet.

Installation
& konfiguration:
6 av 7
Kompatibilitet: 9 av 10
Standarder: 8 av 10
Prestanda: 14 av 15
Resursanvändning: 10 av 11
Stabilitet: 14 av 15
Användargränssnitt:
11 av 15
Nätfiskefilter: 1 av 5
Funktioner & finesser:
9 av 12

  82
av 100
 

---------------------------------------------------       

Vi använde två virtuella datorer, installerade en helt ren version av Windows vista Business med Service Pack 1 och stängde av funktioner som Windows Defender, Indexering och Volume Shadow Copies samt ett tjugotal andra tjänster. Testdatorn klonades och testprodukterna installerades.


Eftersom webbsidor är dynamiska och uppdateras ofta har vi sparat webbsidorna på den lokala hårddisken.


Minnesanvändningen är ett snitt av flera tester med fem olika testsajter. I testet med nätfiskefiltret tog vi nätfiske­sajter vi fick till vår e-post, till exempel Visa-bluffsidor, och anmälde dem för undersökning via webbläsarnas rapporteringsfunktion. Vi har sedan testat sajterna med jämna mellanrum i de båda webbläsarna för att se när de har blockerats som nätfiske­sajter och mätt tiden det tagit innan de börjat blockeras.