AnywhereTS från stockholmsbaserade Qzone är en mjukvara som gör det möjligt att använda befintliga stationära datorer som tunna klienter. Mjukvaran, som inom kort kommer i en uppdaterad version, ersätter helt enkelt datorns operativsystem.

Lösningen fungerar med dagens ledande serverprogramvaror som bland annat Microsoft Terminal Services och Citrix Xenapp, och är även fullt kompatibel med Windows Server 2008.

Ett serverbaserat system med tunna klienter är betydligt mer lätthanterligt än en traditionell it-struktur. Fördelarna lockar, men en uppgradering är dyr. AnywhereTS är därför en uppskattad lösning hos mindre företag. Allt som krävs för att komma igång är en Microsoft Windows Server, en klientdator och själva programmet. Gratisversionen kan kontrollera upp till fem klienter.

Förutom att man sparar pengar nämner en Qzones grundare, Andreas Björnstad, en annan stor fördel med den här lösningen.
– Mängden IT-skrot ökar snabbare än annat avfall, men genom att återanvända sin gamla hårdvara kan företagen bidra positivt till en miljömässigt hållbar utveckling. Det tjänar alla på, säger Andreas Björnstad.


Så här ser inställningsfönstret ut för klienten.

AnywhereTS laddar in en diskavspegling i stället för det vanliga operativsystemet, antingen via cd, usb eller direkt över nätverket. Lösningen är enkel och kräver ingen extra utbildning för slutanvändaren.

Dessutom säger man sig även vara först på marknaden med att ge användaren möjlighet att kunna spara personliga inställningar som exempelvis upplösning och volym på sin klient.

Systemet ska vara enkelt att komma igång med och används i dag främst i medelstora installationer på 30-150 datorer runtom i Europa och Nordamerika.

Källa: AnywhereTS

Läs mer om Windows Server på vår specialsida!