Anonymiseringstjänsten vi använder oss av är TOR, eller det nätverk den numera ökända 'Ambassadhackaren' använde sig av för att snappa upp känsliga lösenord.

Tor gör att trafiken från din webbläsare skickas i en krypterad tunnel för att dyka upp var som helst i världen. Trafiken kan bara spåras tillbaka till Tor-servern och inte till en enskild dator.

Så här gör du för att aktivera Tor under Linux.

1. Du börjar med att installera tjänsterna tor och privoxy med kommandot "sudo apt-get install tor privoxy"

2. Gå in i filen /etc/privoxy/config och lägg överst till raden "forward-socks4a / 127.0.0.1:9050 ." Glöm inte punkten i slutet. Se också till att raderna "logfile logfile" och "jarfile jarfile" är bortkommenterade genom att sätta ett brädgårdstecken "#" före.

3. Starta om tjänsterna med kommandona "sudo /etc/init.d/tor restart; sudo /etc/init.d/privoxy restart"

4. Gå in på sidan https://torbutton.torproject.org/dev/ och installera Firefoxmodulen "Torbutton" och starta därefter om läsaren.

5. Nu har du en liten ruta i läsarens nederkant som säger "Tor disabled". Gå in på testsidan http://check.torproject.org/ där du kommer få meddelandet att du inte använder dig av tor. Klicka därefter en gång på "Tor disabled" som slår om till "Tor enabled" och ladda om sidan. Nu ska du få ett meddelande som talar om att du surfar anonymt.

Nu behöver du inte längre vara rädd för att FRA kommer lagra de sidor du är inne på eller de sökningar du gör.

Tänk på att Torbutton varken krypterar din information eller säkrar annan information än den som går via webbläsaren. Varken Skype, Messenger eller andra klienter för till exempel fildelning skyddas.

Ta lärdom av 'Ambassadhackaren' och se alltid till att anslutningen är krypterad i de fall du skickar epost över SMTP eller ansluter dig till en webbmail eller IMAP-server.

Tor finns även för Windows och Mac OS X. Läs om projektet på Tors hemsida