Ryska Kaspersky varnar för viruset Gpcode, som kidnappar dina filer och krypterar dem. För att sedan få tillgång till filerna måste man betala en lösensumma till skaparna av viruset. Kaspersky har därför tagit ett internationellt initiativ till att knäcka krypteringen, som är av 1024 bitars RSA. Något som enligt Kaspersky bör ta femton miljoner datorer ungefär ett år. En av världens främsta säkerhetsexperter, kryptologen Bruce Schneier, är dock skeptisk.

- Vi har aldrig lyckats faktorisera ett 1024-bitarskrypto – åtminstone inte utanför säkerhetstjänsten – och det skulle sannolikt kräva bra mycket mer än 15 miljoner datorer som arbetar i ett år. För närvarande är rekordet ett 1023-bitarskrypto, men det rörde sig om ett speciellt krypto som är lättare att faktorisera än en produkt av två primtal som används i RSA, skriver han i sin blogg.

Kaspersky har sedan delvis backat från uppgifterna. Man säger nu att det inte finns några större möjligheter att knäcka krypteringen genom råstyrka, men har en förhoppning att kryptologer ska lyckas hitta brister i kryptots implementering.

Källa: Schneier on Security.