Trustchip heter det senaste i krypteringsväg för gsm-telefoner och lanseras av företaget Koolspan. Avsett att fungera med telefoner som använder Symbian eller Windows Mobile installeras produkten på samma sätt som ett flashminneskort. Till det yttre har Trustchip samma storlek och form som MicroSD-kort.

Under skalet har den en egen processor och en krypteringsmotor. Även om företaget inte vill delge information gällande de exakta detaljerna har man ändå bekräftat att processorn är en 32-bitars RISC-processor.

Aktiverad krypterar den mobilsamtal, men också e-post och sms-meddelanden. En praktisk lösning för dem som behöver hålla sina kommunikationer privata och inte vill betala för dyra och mer tekniskt krävande lösningar.

En potentiell nackdel med produkten är dock att den än så länge endast kommer att lanseras inom USA. Även om man just nu också tittar på resten av världen som möjlig marknad, kan den 256-bitar starka krypteringen sätta lagliga hinder för internationell export. Regeringar som kräver att teleoperatörer ska kunna göra sina nätverk tillgängliga för avlyssning kan också komma att vilja stoppa produkten.

Initalt, för att lugna amerikanska myndigheter, har Koolspan därför bestämt sig för att hålla produktionen av Trushchip inom USA. Man förväntar sig ha nått full produktionen av kretsen någon gång under september detta år.

Källa: The Inquirer

Läs också om krypterade usb-minnen