Vägen till Firefox 3 var längre än väntat men nu är det äntligen dags att ladda hem och installera.

Om du ännu inte provat någon av betorna eller releasekandidaterna av Firefox 3 kommer du garanterat att bli positivt överraskad. I Firefox 3 har Mozilla gjort ett stort antal förändringar som gör Firefox 3 flera gånger snabbare än Firefox 2.

Andra positiva effekter är att Firefox 3 inte slukar lika mycket minne som Firefox 2. Smartare cache-funktioner och sidor som inte sparas i onödan sparar många megabyte.

Gränssnittet har också fått sig en ordentlig upplyftning och du har olika utseende på Firefox 3 beroende på om du installerar under Windows XP, Windows Vista, Mac OS X eller Linux.

Mac OS X-användare kan alltså glädjas åt en webbläsare som är betydligt mer Mac-lik än Firefox 2. Mozilla har också portat den mesta av koden från Apples Carbon API till nyare Cocoa. Grafiken i Mac OS X ritas också med Apples Core Graphics istället för gamla QuickDraw.

Förutom prestandahöjningen kan du glädjas åt ett helt omarbetat system för bokmärken och navigering. Uppe i adressfältet (som fått smeknamnet awsomebar) kan du enkelt stjärnmarkera intressanta webbsidor som då hamnar i sin egen kategori. De klottrar alltså inte ned dina bokmärken.

En sida du vill märka kan du också behäfta med en "tagg". Taggarna har du nytta av om du sedan skriver in namnet på taggen uppe i adressfältet. Då får du i en lista upp alla webbsidor markerade med taggen. En sida kan ha flera taggar.

I adressfältet kan du också skriva in godtyckligt ord som finns i den URL eller i titel-fältet på sidan du vill navegera till. Firefox 3 söker både igenom dina bokmärken och historiken efter sidan.

I Firefox 3 har Mozilla även höjt säkerheten ett par snäpp. På krypterade sidor kan du få upp mer utförlig information om vilken sidan är, vilket företag som står bakom och vart de befinner sig geografiskt i världen.

Trean innehåller också andra förbättringar under huven. En positiv nyhet är nedladdaren där du numera kan pausa dina nedladdningar. Firefox 3 kommer även ihåg vilka sidor du hade startade när du avslutade.

Du kan också välja att lagra användarnamn och lösenord för lösenordsskyddade sidor - efter det du loggat in och därmed försäkrat dig om att kombinationen är den rätta.

En annan trevlig detalj som följer med från start är att du kan förminska och förstora sidan med hjälp av <ctrl> - och <ctrl> +. Det är inte bara texten som ändras utan även all grafik på sidan. Funktioner som tidigare fanns i form av insticksmoduler men som nu är standard.

Firefox 3 finns nu tillgänglig på http://www.mozilla.com och genom att ladda ned deltar du också i Mozillas målsättning att bli den mjukvara som laddats ned flest gånger under 24 timmar.