Efter en snabbehandling på ett par timmar hade FRA-lagen försetts med ett par nya kontrollfunktioner. Bland annat att försvarets underrättelsenämnd ska bli en egen myndighet och fungera som en domstol i sitt arbete att i förväg granska de sökkriterier FRA ska använda för att filtrera trafiken i data- och telenäten. En annan förändring var att datainspektionen i efterhand ska få säga till ifall någon medborgare fått sin personliga integritet kränkt.
Om inte tilläggen var förberedda utan verkligen togs fram på ett par timmar så var det snabbt jobbat. Flera debattörer frågade också varför det var så bråttom helt plötsligt. Frågan har utretts sedan 1998. Det kom aldrig något bra svar på den frågan.
Det var en märklig debatt där de olika sidorna pratade förbi varandra.
Alice Åström (v) sa att lösningen inte är mer kontroller av kontrollanterna. Dessutom kan tillägget om bättre kontroll bara öka rättssäkerheten, den hjälper inte den personliga integriteten.
- Information som läckt ut är ute. Vi kan inte eliminera de som känner till informationen, sade Alice Åström.
Flera av debattörerna frågade också vilka hoten är som motiverar så långtgående intrång i vår personliga integritet. Svaret blev en uppräkning av sprängningen av den västtyska ambassaden och försöket att kidnappa Anna-Greta Leijon, attentaten 9/11, i London och Madrid, IT-attacken mot Estland samt morden på Olof Palme och Anna Lindh.
Det är ett lustigt svar tyckte många, då de två första hände för över 30 år sedan och är mer Säpos område än militärens. De moderna terrorattentaten utomlands kunde inte förebyggas av Echelon och inget tyder på att mordet på Anna Lindh föregicks av någon form av kommunikation.
Det närmaste ett svar som förespråkarna kom var att centerpartisten Staffan Danielsson med gråten i halsen framhöll att Sverige måste ha ett försvar. Men samma riksdag har de senaste 20 åren skurit ner Sveriges militära försvar från en miljon soldater till 67 000. Och vill nu banta försvaret ytterligare. I kritikernas öron rimmade det illa med att varna för stora yttre hot.
Vad gällde skydd för yttrandefrihet försäkrade förespråkaren Staffan Danielsson att om meddelanden som faller under meddelandeskydd snappas upp så ska de raderas omedelbart.
Miljöpartisten Lage Rahm gav inte mycket för det resonemanget. Han hävdade med stöd i sina avbrutna juridikstudier att det sällan går att avgöra om ett meddelande har grundlagsskydd speciellt snabbt eller bara genom att läsa det meddelandet. Han sade också att försvarets underrättelsenämnd bara ska granska sökkriterierna i förväg, inte de meddelanden som avlyssnas.
Bänkarna var halvfulla. I bakgrunden hördes ett dämpat "oooooh" genom väggen. Det lät faktiskt som att någon satt och tittade på fotbollsmatchen Sverige – Ryssland.
Klockan 21:15 var det dags för votering. Bänkarna fylldes av ledamöter som kanske följt debatten på riksdagens intern-tv. 21:20 tystnade sorlet och med enorm fart läste talmannen upp lagförslagets namn och röstningsförfarandet. På trettio sekunder var omröstningen över och nästa ämne, avtackning av riksdagsledamöter var igång. Det gick så fort att många på åhörarläktaren inte hängde med.
På väg ut frågade vi piratpartiets Rickard Falkvinge om en kommentar.
- När bara en av 178 ledamöter vågar stå upp för den demokrati de är satta att tjäna är det en riktigt svart dag för demokratin, sade Rickard Falkvinge och såg bedrövad ut.
Men om detta blir er biljett in till riksdagen?
- Mitt ideal är att piratpartiet inte ska behövas. Men sådana här dagar tror jag mer och mer att vi behövs.
Enligt TV4-nyheterna var FRA säkra på att beslutet skulle gå igenom. Uppgifter som TV4 tagit del av tyder på att FRA rekryterat personal till en enhet för att läsa e-post och SMS sedan flera år.
Om den är i drift eller om trafiken som analyserats snappats upp via radio är inte känt. Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter menar att avlyssning av privatpersoner utan brottsmisstanke är ett brott, oavsett hur avlyssningen sker.
Läs också: