De flesta som tar jobbet med sig på semestern behöver inte mer än telefonkontakt och kanske möjligheten att skicka ett eller annat mejl. För it-arbetaren som inte kan släppa greppet är det annorlunda. Han eller hon kan behöva betydligt fler funktioner, exempelvis säker kommunikation, fjärrstyrning via ssl-skyddade webbgränssnitt eller fjärrstyrning av jobbdatorn via terminal server eller remote desktop.

Det här är funktioner som åtminstone på papperet finns tillgängliga till dagens smarta mobiler. Frågan är hur det fungerar i praktiken. Räcker en avancerad mobiltelefon för den sommarslappande it-administratören?

Vi bad telefontillverkarna att välja ut sin allra smartaste lur. Vi hade bara två krav på den: möjligheten att installera tredjepartsprogram och snabb uppkoppling via 3g.

”Funktion går före form, med andra ord.”


Eftersom testet är gjort ur ett hängmatteperspektiv är inte lurarnas mått och vikt lika intressanta som annars. Hellre en stor skärm, ett rejält tangentbord och extra batteritid än några gram mindre att bära. Funktion före form, med andra ord. De flesta av telefonerna i testet är också rejäla klossar. Nokia E90 är störst och tyngst, men även de lättaste lurarna, Samsung SGH-i780 och Sony Ericsson P1i, kan vara irriterande stora för den som har trånga fickor.


Många olika lösningar

Det är annars en varierad samling maskiner, med olika konstruktion och lösningar för kontroll och textinmatning. Asus P750 och HP Ipaq 614c har traditionella sifferknappar och virtuellt tangentbord eller handskriftstolk med pekpenna på skärmen för text. Motorola Q9h, Samsung SGH-i780 och Sony Ericsson P1i har kompakta qwerty-tangentbord, vilket gör textgränssnittet trevligt tillgängligt, men kan vara ett problem om knapparna blir för små. Breda Motorola Q9h klarar detta bäst, med ett tangentbord som inte känns trångt alls.

Slutligen har vi Nokia E90 och HTC Tytn II, med stora, sidomonterade tangentbord som fälls ut. Dessa laptop-imitationer är nog så nära man kan komma ett fullskaligt kontorsgränssnitt i det här kompakta formatet. Tyvärr har båda mycket låga knapprofiler, vilket gör att det svårt att känna var på tangentbordet man är. Det har Samsung och Motorola löst mycket bättre på sina mindre knappsatser.


» Nokia E90 CommunicatorNokia E90 Communicators 800 punkter breda skärm gör att det går det nästan lika bra att surfa som med en bärbar pc.


Betyg: 75 av 100

» HTC Tytn IIHTC Tytn II står ut med sin säregna lösning för tangentbordet. Det skjuts ut på sidan och skärmen kan sedan vinklas upp så att det hela liknar en bärbar i miniatyr.


Betyg: 62 av 100


Bara tre med svenska tecken

Endast två telefoner, Samsung SGH-i780 och Nokia E90, har svenska å, ä och ö i teckenuppsättningen. HTC Tytn II har svenska tecken på samma knappar som andra bokstäver. De nås genom att man håller inne en alt-knapp. Sony Ericsson P1i och Motorola Q9h får också godkänt. Här syns inga svenska tecken, men de är relativt lätta att nå, speciellt på Sony Ericsson, med smart multitap-funktion. I Asus och HP:s mobiler får du böka rejält för att kommunicera med nordiska eller andra specialtecken.


» Sony Ericsson P1iDet kan ta ett tag att vänja sig vid tangenterna på Sony Ericsson P1i, men användning och navigation är betydlig smidigare efter ett tag än vid första intrycket.


Betyg: 68 av 100
Sensor styr muspekare

Navigering i menyer, dokument och webbsidor gör man i de flesta fall med fördel med pekpenna. Samsung har dessutom en kul och ibland användbar finess. I stället för navigeringsknappar sitter där en optisk sensor som kan användas antingen som knappkontroll eller för att styra en muspekare på skärmen.

Det är bara i Nokia E90 och Motorola Q9h som man får klara sig utan pekkontroll, men det är inget som vi räknar som någon stor nackdel. Telefonerna har menysystem och dokumenthantering som är väl anpassade för det. Webbnavigering i Motorola kan dock bli bökigt ibland.


» Motorola Q 9hMotorola Q 9h är testets enklaste telefon. Den saknar pekskärm och har ingen wi-fi. En bra sak är dock den trevligt ljusstarka skärmen.

Betyg: 47 av 100Att webbnavigering är knepigt beror också på den lilla skärmen, ett handikapp som Motorola delar med nästan alla telefonerna. 240 gånger 320 pixlar är inte mycket för den som vill läsa riktiga webbsidor. Det blir till att rulla fram och tillbaka i ett frustrerande litet titthål. Här vinner Nokias i jämförelsen magnifika skärm. 800 bildpunkter på bredden och 352 på höjden ger skärmen en arbetsyta som är flera gånger större än de andras och en punkttäthet som ger konkurrensen anledning att skämmas. Samsungs 320 gånger 320 punkter på en relativt liten skärm ger också en hyfsad upplevelse, men den är bara marginellt rymligare än resten.

Telefonernas prestanda skiljer sig inte markant åt. HTC Tytn II har vissa problem med videouppspelning och Nokia E90 har av förklarliga skäl mer att göra när det gäller skärmhanteringen, vilket gör att en del visning av dokument och snabb rullning kan sega ner det hela. Annars upplever vi inga större skillnader mellan modellerna.

Asus P750 och HP Ipaq 614c ger nästan dubbelt så lång samtalstid och tid för dataöverföring över 3g jämfört med Samsung SGH-i780, som blir klart sist.


» Asus P750
Asus P750 kombinerar siffertangentbord med klickbar skärm. Det är en kombination som fungerar utmärkt så länge man inte har textintensiva behov.


Betyg: 66 av 100» HP Ipaq 614c
HP Ipaq 614c är en pigg liten telefon som liksom Asus P750 har nummersats. Skillnaden mellan dessa två ligger mest i designen.Betyg: 63 av 100
Windows Mobile vanligast

Fyra av testets sju lurar har Microsoft Windows Mobile 6 Professional. En kör Windows Mobile Classic medan telefonerna från Sony Ericsson och Nokia kör Symbian OS 9 med separata gränssnitt. Det är två operativsystem som har mognat och sådant som aktivitetshantering, personlig inställning av gränssnitt, adressböcker och trådlösa dataanslutningar är överlag mycket lätt att hantera. Vi kopplade upp oss mot internet med hsdpa, wifi och gammal gprs, utan att stöta på några problem eller förvirrande rutiner.

Eftersom båda operativsystemen är öppna för tredjepartsleverantörer av program, och det finns ett bra utbud av program till samtliga plattformar, har vi inte tittat så noga på exakt vilka program som medföljer förinstallerade. Den som är seriös i sitt användande av sin smarta telefon bör kunna hosta upp några hundralappar extra om det är något speciellt program som saknas.

Det mesta du behöver finns dock på plats. Både Windows Mobile och Symbian har bra stöd för e-postkonton av olika slag samt push-mail. Windows direktkoppling till Exchange Server är dock svårslagbar.

» Samsung SGH-i780


Samsung SGH-i780 är lättast i testet, samtidigt som den är kraftfull och har en bra skärm. Det gör att batteritiden blir kortare.

Betyg: 73 av 100


Opera i de flesta

Webbläsare av hög kvalitet är inte heller något problem. De flesta telefonerna har Operas utmärkta mobila webbläsare installerad. Den är annars gratis att ladda ned och installera själv.

Mer avancerade funktioner för it-proffset kan eventuellt kräva lite handpåläggning. Vpn för säker kommunikation med arbetsplatsens nät klarar hela startfältet och i telefonerna från HP och Asus finns Microsoft Remote Desktop Mobile installerat, så att du kan komma åt din jobbdator. På de andra Windowstelefonerna har leverantörerna valt bort detta program. Det finns också bra tredjepartsalternativ för remote desktop och terminalklient till samtliga.

Ladda dock upp med en rejäl dos tålamod. En skärm på ett par, tre tum och en arbetsyta som är bara några procent av ditt skrivbord på jobbet gör att även de enklaste uppgifter kan ta rejält med tid. Å andra sidan kanske man inte har så bråttom i hängmattan, under en varm sommarsol och med rogivande fågelkvitter i bakgrunden.


TechWorlds slutsats

De bästa mobilerna börjar bli riktigt kompetenta små handhållna datorer. Problemet med dem är inte prestanda eller funktionsutbudet, det är det fysiska gränssnittet som sätter gränserna. Därför är det just Nokia E90:s utmärkta skärm som gör den till bästa val för distansjobbaren. Samsung SGH-i780 ligger hack i häl med smarta funktioner och skön form, men ett kortlivat batteri drar ner betyget.Batteriskillnader. Asus P750 och HP Ipaq 614c ger nästan dubbelt så lång samtalstid som Samsung SGH-i780.Foto: Andreas Eklund, Grafik: Jonas Englund


» Läs mer om bärbara datorer och smartphones på vår specialsida!
» Läs fler tester i Testportalen!Fakta och betyg


Ladda tabellen ner som pdf här.

Tillverkare/
produktnamn

Asus P750

HTC Tytn II

HP Ipaq 614c

Motorola Q 9h

Nokia E90
Communicator

Samsung
SGH-i780

Sony Ericsson P1i

Capris kr exkl. moms

4 800

5 200

4 200

3 100

5 900

4 100

2 600

Garanti (år)

2

2

1

2

2

1

2

Processor

520 MHz Marvell PXA720M

400 MHz Qualcomm MSM7200

520 MHz Intel Xscale PXA720

325 MHz Omap 2420

332 MHz Omap 2420

624 MHz Marvell PXA310

208 MHz Philips PNX4008

Arbetsminne

256 MB

128 MB

128 MB

256 MB

128 MB

128 MB

160 MB

Minneskortplats

micro sd

micro sd

micro sd

micro sd

micro sd

micro sd

memory stick micro (512 MB ingår)

Operativsystem

Windows Mobile 6 Professional

Windows Mobile 6 Professional

Windows Mobile 6 Professional

Windows Mobile 6 Standard

Symbian OS 9.2, S60 3.1

Windows Mobile 6 Professional

Symbian OS 9.1, UIQ 3.0

Röstkommunikation

gsm 900 / 1800 / 1900, 3g

gsm 850/ 900 / 1800 / 1900, 3g

gsm 850 / 900 / 1800 / 1900, 3g

gsm 850 / 900 / 1800 / 1900, 3g

gsm 850/ 900 / 1800 / 1900, 3g

gsm 900 / 1800 / 1900, 3g

gsm 900 / 1800 / 1900, 3g

Datakommunikation

gprs, edge, hdspa, bluetooth, wifi

gprs, edge, hdspa, bluetooth, wifi

gprs, edge, hdspa, bluetooth, wifi

gprs, edge, hdspa, bluetooth

gprs, edge, hdspa, bluetooth, wifi

gprs, edge, hdspa, bluetooth, wifi

gprs, hdspa, bluetooth, wifi

Kontroll

pekskärm, nummersats

pekskärm, qwerty- tangentbord

pekskärm, nummersats

qwerty- tangentbord

qwerty- tangentbord

pekskärm, qwerty- tangentbord, musplatta

pekskärm, qwerty- tangentbord

Kamera

3,0 megapixel

3,0 megapixel

3,0 megapixel

1,9 megapixel

3,0 megapixel

1,9 megapixel

3,0 megapixel

Skärmupplösning (punkter)

240x320

320x240

240x320

320x240

800x352

320x320

240x320

Mått (mm)

113x58x18

112x59x20

117x61x18

118x67x12

132x57x20

116x62x14

106x55x17

Vikt (g)

130

190

145

134

210

120

124

Övrigt

gps

gps

gps


gps, radio

gps

radio

Fördelar

Snabb, bra batteritid.

Bra tangentbord.

Snabb, bra batteritid.

Ljusstark skärm.

Mycket bra skärm, bra tangentbord.

Bra skärm, svenska tecken.

Liten och lätt.

Nackdelar

Saknar svenska tecken.

Mindre videoproblem.

Saknar svenska tecken.

Bred, ingen wifi.

Stor och tung.

Dålig batteritid.

Inga speciella.

Funktion

18 av 30

20 av 30

18 av 30

10 av 30

27 av 30

23 av 30

20 av 30

Prestanda

17 av 20

12 av 20

17 av 20

10 av 20

15 av 20

17 av 20

14 av 20

Batteritid

14 av 20

10 av 20

11 av 20

13 av 20

11 av 20

7 av 20

11 av 20

Användarvänlighet

11 av 20

15 av 20

11 av 20

8 av 20

18 av 20

18 av 20

15 av 20

Mobilitet

6 av 10

5 av 10

6 av 10

6 av 10

4 av 10

8 av 10

8 av 10

Totalt

66 av 100
62 av 100 63 av 100 47 av 100 75 av 100 73 av 100 68 av 100

Fakta


  • Asus P750
  • HTC Tytn II
  • HP Ipaq 614c
  • Motorola Q 9h
  • Nokia E90 Communicator
  • Samsung SGH-i780
  • Sony Ericsson P1i


http://idg.se/polopoly_fs/1.169103.1213892808!imageManager/2821660006.gifGarmin Colorado 300


– Liten handhållen och vädersäker GPS för friluftaren som vill ha det senaste.

Testredaktör Lars Dobos

 


.