Trots protester röstade man under förra veckan igenom den nya FRA-lagen. En lag som ger utökade möjligheter för FRA att avlyssna kommunikationer som passerar Sveriges gränser. Samtidigt finns det idag en hel del integritetsskyddande program som är både gratis att ladda ned och att använda. Ett litet axplock redovisas nedan. Ytterligare sökande lär säkerligen ge utdelning inom fler användningsområden.

Kryptera din E-post


För många är e-post ett väl etablerat kommunikationsmedel både när det gäller privata ärenden och kommunikation under arbetstid. Även det mediet kan dock övervakas av FRA tack vare den nya lagen. Vill man inte dela med sig av innehållet kan man därför prova på lösningen från Flexcrypt. Ett program som i sin enklaste version är helt gratis och tillåter kryptering till tre e-postadresser.

Läs mer om Flexcrypt här

Kryptera din MSN-klient


Chattklienten MSN är knappast ny under solen. Samtidigt är den väl etablerad som praktiskt verktyg inom både företag och andra verksamheter. Något som kanske inte är lika välkänt är dock att klienten inte krypterar de meddelanden som skickas. Istället går de emellan sändare och mottagare i klartext och kan i princip lätt avlyssnas av till exempel FRA. Simplite heter den produkt som lovar råda bot på det. Precis som Flexcrypt är Simplite gratis att använda för både privatpersoner och företag.

Läs mer om SimpLite här


Dölj ditt surfande


Genom att läsa av så kallade headers i IP-paket kan man avgöra varifrån de kommer och vilken destination de har. Något som öppnar för detaljerad avlyssning genom statistisk analys av trafikmönster. Man kartlägger helt enkelt den information som en viss internetadress skickar och tar emot. En teknik som i förlängningen syftar till att få fram information om enskilda individers förehavanden och som numer ingår i FRA:s repertoar av verktyg. Frihetskämparna bakom säkerhetslösningen Tor har dock adresserat detta och upplåter sin produkt för gratis nedladdning och använding.

Läs mer om Tor här


Mer om FRA: