Den beräkning man gjort på säkerhetsföretaget F-Secure gällande antalet virus som kommer att skapas under detta år har visat sig vara i underkant. Tillväxten har varit dramatiskt mycket högre och tyder på att vi får en miljon nya virus att tampas med långt före det här året är slut. Redan i slutet på juni månad kan vi räkna med 900 000 nya virus sedan årsskiftet.

Den explosiva tillväxten beror enligt F-Secures halvårsrapport framför allt på nya sätt att paketera, kryptera och maskera den elaka koden, vilket nu närmast sker med en effektivitet liknande ett löpande band. Då de som skapar elak kod blir allt mer professionella måste även tekniken som skyddar bli allt mer sofistikerad och proaktiv menar man.

– Tidigare i år trodde vi att vi skulle uppnå en miljon virus vid årets slut. Nu inser vi att det går mycket snabbare än så med 900 000 virus redan vid juni månads slut. Det är en oroväckande utveckling, säger Mikko Hyppönen, Chief Research Officer på F-Secure.

Under första halvåret 2008 har också riktade attacker mot personer, företag och organisationer ökat i antal. I riktade attacker tas en profil av offret fram för att därefter kunna skicka ett e-postmeddelande med innehåll som personen inte är förvånad över att få via e-post. Ofta används mottagarens namn, titel och ibland även referenser till hans eller hennes arbetsroll.

Riktade attacker med elak kod används även med politiska motiv. Under den senaste tidens konflikter mellan tibetaner och den kinesiska militären sträckte sig striderna bortom gatorna och åtföljdes av politiskt spionage på internet. Grupper som arbetar för mänskliga rättigheter, pro-tibetanska organisationer och individer som stödjer ett fritt Tibet attackerades med en riktad och tekniskt avancerad kampanj som försökte infektera mottagarens dator för att möjliggöra spionage av dennes aktiviteter.

Under årets första sex månader har även mobiltelefoner hackats och det har dykt upp nya sätt att infektera datorer.

Säkerhetssummeringen i sin helhet kan läsas här