Enligt en artikel i Informationweek har Microsoft skickat ut ett brev till sina samarbetspartners där det står att man kommer att fortsätta att erbjuda stöd för Windows XP i flera år framöver.

Det nya budet innebär säkerhetsuppdateringar och kritiska uppdateringar ända fram till 2014.

Operativsystemet slutar säljas i butik vid månadsskiftet, men de som behöver Windows XP ska även fortsättningsvis kunna köpa det, enligt ett uttalande från Bill Veghte på Microsoft. Detta gäller alltså tillverkare som säljer färdiga system med XP förinstallerat, både till konsumenter och till företagsanvändare.

Det är genom en lucka i Microsofts egen produktlicens som man själva tillåter möjligheten att köra äldre versioner av operativsystemet genom exempelvis en Vista-licens.

Redan tidigare har Microsoft förlängt tiden för XP på lågbudgetdatorer fram till 2010.

XP kommer alltså att finnas kvar i hela 13 år efter att operativsystemet först lanserades, vilket även innebär att XP fortfarande är med i bilden när Windows 7 beräknas dyka upp sent under 2009.

Generellt brukar Microsoft sluta stödja sina operativsystem efter omkring tio år, men man ser ut att göra ett rejält undantag denna gång. En stor anledning till detta är att man vill förhindra att kunderna flyr till andra operativsystem, då Windows Vista inte fått det mottagande man hoppats på.

Källa: Informationweek