Den e-bokläsare som dragit till sig mest uppmärksamhet på sistone är antagligen Kindle från Amazon. Men Kindle är långt ifrån helt smidig att använda och det finns gott om utrymme för förbättrade produkter.

En sådan produkt är prototypen på bilden ovan, som tagits fram av forskare vid universiteten i Maryland och Berkley. Med sina löstagbara dubbla skärmar ser den ut att underlätta navigeringen av e-dokument ganska rejält.

Själva enheten består egentligen av två skärmar som sitter ihop på samma sätt som en vanlig bok, Genom att vika ihop delarna byter man sida i dokumentet, men det går även att ta isär skärmarna om det skulle behövas, för att hantera samma eller separata dokument. En sida kan dessutom expanderas till att täcka båda skärmarna.

De två prototyperna som testats har körts på en Gumstix-plattform med en 400 megahertz XScale-processor med integrerad bluetooth bakom varje skärm, vilket möjliggör kommunikationen mellan skärmarna. Mjukvaran skrevs i C# för Winodws CE 5.0 samt C++ på en Linuxdistribution.

Det finns en demonstrationsfilm här under, och även om den är av usel kvalitet visar den lite av hur det hela ska fungera. Deras paper förklarar projektet mer i detalj för den som är riktigt nyfiken.

Eftersom det än så länge ligger på prototypstadiet är en kommersiell produkt antagligen en bit bort. Men det ser åtminstone lovande ut för framtiden.

Se videon

Läs deras paper (pdf)

Källa: New Scientist