Ett test utfört av .Net-utvecklaren Sam Allen har fokuserat på minneshanteringen i aktuella webbläsare för Windowsanvändare.

Hans specialskrivna program Memory Watcher har sammanställt minnesanvändningen under omkring tre timmars surfande per webbläsare. Allen har utifrån dessa uppgifter konstaterat att Firefox 3.0 är den klara vinnaren.

Den nya webbläsarversionen från Mozilla sopar helt enkelt mattan med allt motstånd, och sist i listan kommer Safari 3.1. Övriga webbläsare som testades var Opera 9.5, Flock och Internet Explorer 8 beta 1, men man ska även ta i beaktning att testet endast utfördes med Windows som plattform.

Minnesanvändningen i Firefox 3.0 är lägst av alla webbläsare, och växer heller inte över tid, något som händer i flera andra fall. Firefox 3.0 landar på omkring 111 megabyte minnesanvändning, medan Safari klättrade till över 600 megabyte. Övriga webbläsare stannade på omkring 190 megabyte.

Den som kör Windows och gillar att surfa mycket och länge bör alltså välja Firefox 3.0 som webbläsare, i alla fall om man värnar om arbetsminnet.

Källa: Dotnetpearls