ELCOT är ett Indiskt statligt ägt bolag som fått uppdraget att ombesörja införskaffning av 100 000 styck bärbara datorer som ska säljas till Indiska studerande.

Kraven på hårdvaran är att den ska fungera fläckfritt med någon av Linuxdistributionerna OpenSUSE eller Ubuntu samt klara av trycket från en 92-kilos Indier som kliver på den.

ELCOT har under de senaste två åren installerat Linux över hela sin organisation uppger företaget på sin hemsida, men vill även ge studenterna möjligheten att köpa datorn med Windows.

I utvärderingsprocessen var ELCOT i kontakt med Indiska Microsoft där de uppgav sig vara villiga att betala 72 kronor för varje dator som installeras med Microsoft Windows.

Microsoft Indien kontrade med ett bud där de erbjuder ELCOT operativsystem plus Microsoft Office för 342 kronor per studentdator - ELCOT nekade Microsofts bud som de anser inte gynnar de studerande.

ELCOT uppmanar de studerande som är intresserade av en bärbar dator att köpa den med Linux förinstallerat som de säger är det "mest stabila och mest populära operativsystemet"

Fakirerna har även publicerat en video på Youtube där filmat utvärderingsprocessen.

Mer information hittar ni på ELCOTs hemsida.