Om du idag installerar Windows XP får du med sex år gamla drivrutiner och mycket har hänt inom hårdvara sedan 2002.

Det är ingen stor sak att installera enbart den senaste grafikkortsdrivrutinen, men tyvärr är det ju knappast den enda drivrutinen som måste uppdateras. Risken finns att det tar lika lång tid att installera färska drivrutiner till samtliga delar av systemet som det tog att installera operativsystemet. Inte minst med tanke på alla omstarter.

Lyckligtvis är Windows XP förhållandevis modulärt uppbyggt och det går att bygga ihop sin egen installation, färdig med de drivrutiner man behöver. Detta används inte minst i stor utsträckning på större företag, annars skulle situationen vara ohållbar.

Hemanvändare har också insett nyttan och detta har också lett till att en mängd modifierade varianter av Windows XP dykt upp på nätet. I regel är de baserade på piratkopierade versioner av Windows XP. Förutom drivrutiner kan de även innehålla verktyg som skapar användaranpassade installationer, räddningsverktyg samt inbyggda patchar.

Ett sånt mycket populärt paket är TinyXP som nyligen dykt upp i en ny version med bland annat service pack 3 inbyggt. Bakom står en grupp som kallar sig eXPerience och senaste revisionen kallas rev09.

Skärmdumpen är hämtad från Australian PC Magazine, APC.

Gruppen har lagt ner mycket jobb på att göra TinyXP så användbart som möjligt i så många sammanhang som möjligt. Den senaste releasen får plats på en cd och kommer i följande konfigurationer:

  1. TinyXP med IE/OE/WMP (med drivrutinspaket)
  2. TinyXP med IE/OE/WMP (utan drivrutinspaket)
  3. TinyXP utan IE/OE/WMP (med drivrutinspaket)
  4. TinyXP utan IE/OE/WMP (utan drivrutinspaket)
  5. TinyXP BARE med IE/OE/WMP (med drivrutinspaket)
  6. TinyXP BARE med IE/OE/WMP (utan drivrutinspaket)
  7. TinyXP BARE utan IE/OE/WMP (med drivrutinspaket)
  8. TinyXP BARE utan IE/OE/WMP (utan drivrutinspaket)
  9. TinyXP med reparationsverktyg (produktnyckel redan ifylld)

Drivrutinspaketet är 146 megabyte stort och innehåller oem-drivrutiner från en mängd tillverkare. Något som dock inte ingår är grafikkortsdrivrutiner.

TinyXP är som sagt olagligt, men ändå ett exempel som påvisar hur flexibelt och modulärt uppbyggt Windows-plattformen är samt vad entusiastiska användare kan åstadkomma med plattformen.

Läs mer hos APC Mag.

Vad tycker du om TinyXP?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Senaste versionen av TinyXP innehåller service pack 3, drivrutiner som färskast från maj 2008, directx, Flash-spelare samt Royale-temat från Windows XP MCE.

BARE-versionen är en väldigt nedstrippad version av Windows XP, inga teman eller spel och minimalt med tjänster körs i bakgrunden. 50 megabyte minne används efter en färsk installation.

Observera att TinyXP inte på något sätt stöds av Microsoft och är olagligt att ladda ned.