Readius från Polymer Vision kan bli en riktig storhet inom e-bokmarknaden. Dess flexibla femtumsskärm från Philips gör den minst lika portabel och behändig som en liten pocketbok, samtidigt som skärmen är tillräckligt stor för att ändå kunna läsas tydligt.

Tidigare talades det om att Polymer Vision utvecklade en mobiltelefon med utrullningsbar skärm. Nu verkar det i stället handla om en renodlad e-bokläsare, vilket på sätt och vis känns som ett logiskt val för att utnyttja skärmen på bästa sätt.

Den flexibla skärmen har en så kallad aktiv matris, vilket innebär transistorer bakom varje pixel. På så sätt kan man få snabb bilduppdatering och bra prestanda. Ett sidbyte tar ungefär en halv sekund, så i dagsläget är video inte precis med i beräkningarna.

Enheten har visats upp under flertalet mässor det senaste året, men börjar nu närma sig färdig produktstatus. Skärmen kan visa 16 gråskalor, och när tekniken utvecklats ytterligare ska även färg och video vara möjligt.


Readius är inte mycket större än en mobiltelefon.

Batteriet ska hålla för omkring 30 timmars läsning, vilket känns väldigt generöst. Den kan dessutom användas för att kolla e-post eller ladda ner en ny bok tack vare dess inbyggda trådlösa anslutning.

Readius ska börja säljas under hösten i Storbritannien, Italien och Tyskland, men till ett ännu inte utannonserat pris. Den väntas i alla fall kosta mer än Amazons Kindle, som dock ännu inte dykt upp i Sverige. I USA kostar Kindle för närvarande omkring 360 dollar.