Det är MPX-utvecklaren Peter Hutterer som satt sig ned och skrivit en patch till 3d-skrivbordet Compiz. Peter har därmed förberett Compiz för tekniken som kallas för XI2 (X input 2).

Patchen är ännu inte implementerad i Compiz utan kräver påsyn från andra utvecklare inom det projektet där svensken David Reveman är chefsutvecklare.

MPX är från och med version 7.5 standard i X.org men tyvärr tyder allt på att det blir version 7.4 som skeppas med höstens Linuxdistributioner.

Multi Pointer X gör det möjligt att plugga in ett stort antal samtidiga indataenheter till fönstergränssnittet och öppnar för en ny generations datorgränssnitt.

X har redan det här året fått stöd för plug'n play. Det blir alltså möjligt att ansluta kringenheter som möss, wacom-plattfor och extra bildskärmar som automatiskt känns igen och konfigureras av fönsterhanteraren - den tekniken lär vi däremot få se redan under hösten.

Vad MPX i kombination med hårdvaruaccelererad 3D kommer innebära kan vi så här länge bara spekulera om. Det enda som är säkert är att framtidens gränssnitt kommer skilja sig rejält från hur vi jobbar med datorn idag.

Källa: Phoronix