Sun var tidigt ute med portabla datacenter, och för ungefär en månad sedan kunde vi läsa om IBMs miljövänliga containerlösning. Nu går HP samma väg.

HPs egna lösning heter Performance Optimized Data Center, eller POD. Väl levererad behöver man endast ansluta kylning, el och en nätverksanslutning för att vara igång.

Fördelen med formatet är att datacentren kan produceras snabbt och är enkla att flytta till lämplig plats. Från beställning till leverans ska det endast ta sex veckor. De är dessutom vädertåliga.

Enligt HP ska POD ha en tätare servermiljö än konkurrenterna och stoltserar med med 1800 watt per kvadratfot, jämfört med 250 watt per kvadratfot i ett vanligt datacenter. Kapaciteten i en 40-fotscontainer är 22 stycken 50u-serverrack med plats för upp till 1100 1u-servrar. Det är dessutom möjligt att installera utrustning från andra tillverkare än HP.

Lanseringen i USA sägs ske mot slutet av tredje kvartalet, medan resten av världen får vänta ytterligare några månader. Priset är ännu inte satt, men lär variera rätt rejält beroende på innehållet.

Källa: Network World

Mer om datacenter hittar du på vår specialsida.