Med McAfees tjänst SiteAdvisor så varnas surfaren när denna är på väg att surfa in på skadliga, eller potentiellt skadliga, sajter. En lösning som ger säkerheten ett ytterligare lager, då det kompletteras även med traditionellt skydd mot skadlig kod. Men som med många andra säkerhetslösningar finns det en viss risk för falsklarm, något som den engelska sajten Tech-Pro.net påstår sig drabbats av. På sajten kan besökarna läsa recensioner av mjukvaruprodukter, men när en användare av SiteAdvisor ville styra in på den blev det rött ljus.

Det var i början av juli som SiteAdvisor började klassa Tech-Pro.net som skadlig.

- I just det här fallet så var det ett antal filer på sajten som innehöll ett potentiellt skadligt program vid namn Winfixer. Det var alltså korrekt att varna för sajten, även om det kanske tog lite lång tid innan varningen togs bort, säger Niklas Eklöv, säkerhetsexpert på McAfee, till TechWorld Säkerhet.

Tech Pro uppger dock för The Register att flera oberoende parter hört av sig till sajten och sagt att den fungerade bra, även under tiden då den flaggades som skadlig.

Perioden då SiteAdvisor varnade för sajten uppgick till knappt två veckor. Förutom i McAfees produkter så används SiteAdvisor även av bland annat Yahoo!, varför även webbsökningar kunde klassas som skadliga.

Niklas Eklöv säger vidare att det finns en viss risk att sajter felaktigt klassficeras som skadliga.

- Vi gör allt för att undvika false positives, men det finns alltid en minimal risk. Har man en sajt som man känner felaktigt har klassficerats som skadlig så finns det instruktioner på SiteAdvisor.com hur man ska gå till väga för att åtgärda detta.

Källa: The Register.