Bloggaren Henrik Alexandersson har anmälts av FRA till justitiekanslern (JK). Det skriver flera nyhetsmedier. Alexandersson har i sin blogg vid ett flertal tillfällen tagit upp FRA, och bland annat publicerat en lista med 103 svenskar som enligt en anmälan till Datainspektionen ska ha avlyssnats, och uppgifter om vad dessa avlyssnats för.

- Jag tror att det här syftar till att FRA vill skrämma de som granskar dem. Det gör det ännu viktigare för mig att ta stå på mig och ta striden. Det jag anmälts för är en lag som kan användas i krigssituationer om exempelvis uppgifter om ubåtsbaser skulle publiceras. Att anmäla en kritisk bloggare är verkligen att skjuta mygg med kanoner, säger Henrik Alexandersson till TechWorld Säkerhet.

Anmälan har lämnats in av FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson.

"Försvarets radioanstalt (FRA) har uppmärksammat att någon på bloggen http://henrikalexandersson.blogspot.com publicerat en hemlig handling som har sitt ursprung från myndigheten, se hemlig bilaga. Handlingen är hos FRA en allmän handling som i sin helhet är hemlig enligt 2 kap. 2 § sekretesslagen (1980:100). Det inträffade förefaller ha kopplingar till den anmälan som gjorts till Datainspektionen i maj i år. Förfarandet torde utgöra ett yttrandefrihetsbrott.", står att läsa i anmälan, som också den publicerats på Alexanderssons blogg.

- Formellt sett är det helt okej att anmäla mig, men PR-mässigt vet jag inte om det är så där jättesmart av dem, säger Henrik Alexandersson vidare.

Alexanderssons blogg.