Den indiska utbildningsministern D. Purandeswari har meddelat att man nu är i full färd med att utveckla en bärbar tiodollarsdator som ska användas för att höja kvaliteten på indiska högskoleutbildningar.

Samtidigt säger Gartner i en rapport att billiga bärbara inte kommer att ta sig under hundradollarsstrecket inom de närmsta tre åren. Detta på grund av att kostnader för packning, el- och nätåtkomst måste räknas in i totalpriset.

Tiodollarsdatorn håller på att tas fram vid ett forskningsinstitut i Bangalore, samtidigt som man även tänker göra en landsomfattande satsning på gratis internetåtkomst för landets samtliga medborgare.

I dag är Indiens användning av internet inte särskilt utbredd, med drygt fyra miljoner internetabonnemang i ett land med över en miljard invånare. Så allt detta hör till en satsning där man vill använda sig av informations- och kommunikationsteknik för att höja kunskapsnivån hos sina medborgare.

Man har ännu inte sagt om datorn kommer att vara subventionerad på något sätt, men med en prislapp på tio dollar skulle något annat vara förvånansvärt. Vad datorn har för specifikationer eller när den kommer att vara färdig har ännu inte avslöjats.

Källa Network World, Daily Tech