Som ett resultat av Suns motvilja att släppa in kod de inte själva äger upphovsrätten till har ett gäng utbrytare på Novell skapat officepaketet Go-oo.

Go-oo är OpenOffice.org plus förbättringar som Novell skapat och som de egentligen skulle vilja se i OpenOffice.org, men som Sun inte köper.

Bland annat får Go-oo-användare stöd för Microsoft-formatet OpenXML/Docx direkt från start utan att behöva installera några insticksmoduler. Go-oo har importfilter för SVG, 3d-övergångar, VBA macro-stöd, bättre stöd för Microsoft Excel och integrerar med ramverket Mono.

Dessutom startar Go-oo snabbare än OpenOffice.org.

Michael Meeks, "skrivbordsarkitekt" på Novell tror att det först och främst är frustration som ligger bakom Go-oo:

- Jag tror att skälet är frustration, vi vill skapa en bra upplevelse för användarna, vi vill få ut vår kod, vi vill att den ska inkluderas - och om Sun inte tillåter oss får vi göra det själva, säger Michael Meeks till Der Standard.

- Så nu tillhandahåller vi våra egna versioner för Windows, Linux och uppmanar folk att använda dom. Vi skulle önska att det var möjligt med en enda version, men med Sun är det inte möjligt, fortsätter Michael Meeks.

Novell-utvecklarna riktar sin kritik mot Suns licensavtal som måste ingås om kod utifrån ska införlivas i OpenOffice.org. Utvecklarna tycker det är fel att ett enda företag ska få upphovsrätten till kod som andra utvecklare bidrar med, och att det kan leda till missbruk.

Godtagbara modeller enligt Novell-utvecklarna är de som används av projekten Mozilla Foundation, KDE, Gnome och Linux eller de oberoende organisationerna Eclipse och Apache.

Mer information om Go-oo hittar du på projekets hemsida.

Källa: Der Standard